MODRIČA: Izmjereno izuzetno visoko zagađenje


30.08.2024 09:06


'Mjerenja su pokazala da je došlo do izuzetno visokog povećanja određenih materija koje zagađuju. Ali već tokom tinjanja određene vrijednosti su bile manje, i kako se požar gasi, zagađujuće materije gube vrijednost i niže su, tako da očekujemo potpuni pad. Narednih dana nas očekuje mjerenje zemljišta', izjavio je Ilić. 



Prvi put, nakon što je izbio požar gudronskoj jami u Modriči, održana je preskonferencija u Institut za javno zdravstvo Republike srpske, na kojoj su govorili resorni ministar Bojan Vipotnik, ministar prosvjete RS Željka Stojčić i predstavnici Instituta za javno zdravstvo RS i Instituta zaštite i okoline RS.

Ministar za građevinarstvo, prostorno uređenje i zaštitu životne okoline, Bojan Vipotnik je rekao da je situacija na terenu zadovoljavajuća.

"Resorno ministarstvo je godinama u procesu vođenja računa o gudronskoj jami, i nedavno smo imali i sastanak sa ljudima iz Rafinerije, Instituta itd, formirana je radna grupa koja će raditi na trajno rešavanju gudronske jame. Dobili smo informaciju od načelnika opštine da su nedostajala sredstva za prelazne jame, i Vlada je dala 300 hiljada maraka da se to sanira i zatrpa", naveo je Vipotnik i dodao:

"Gudronska jama je problem odavno, mi smo bili pronašli neka rješenja, pa su zbog korone te sve aktivnosti zaustavljene. Mi smo opet kontaktirali te međunarodne partnere i već od septembra ćemo početi raditi na projektu koji bi zauvijek trebalo da riješi taj gudron i jamu, koji su naravno opasni. Taj projekat bi već od januara trebalo da zaživi i da se krene s aktivnostima na terenu. Ima još nekih tinjanja i isparavanje iz jame, ali mi vodimo računa."

Vipotnik je, na pitanje o vlasništvu nad područjem gdje je gudronska jama, rekao da je dio u vlasništvu Republike Srpske, dio u vlasništvu Rafinerije i dio vlasništva ima i opština.

"Mi se nadamo da će Vlada moći snositi troškove cijelog ovog projekta koji bi trebalo da riješi problem gudronska jame, odnosno međunarodni partneri, ali koliko će tačno koštati, za sada ne znam. Slobodna moja procjena je oko 10 miliona maraka, zvanične procjene nema", rekao je Vipotnik.

Željka Stojčić, ministar prosvete i kulture Republike Srpske, rekla je da je donijeta odluka, nakon ovog ekološkog incidenta, da djeca krenu u Modriči u školu 2. septembra.

"Mi nismo dobili nijedan zahtjev ni od opštine ni od obrazovnih ustanova o postupaju i početku školske godine, ali evo zvanično sada kažemo da škola počinje", kaže Stojičić.

Predrag Ilić, direktor Instituta zaštite i okoline Republike Srpske, rekao je da je Institut odmah izvršio prvo mjerenje na tri lokacije, kao i dodatna dva mjerenja, u blizini kuća i u centru.

"Mjerenja su pokazala da je došlo do izuzetno visokog povećanja određenih materija koje zagađuju. Ali već tokom tinjanja određene vrijednosti su bile manje, i kako se požar gasi, zagađujuće materije gube vrijednost i niže su, tako da očekujemo potpuni pad. Narednih dana nas očekuje mjerenje zemljišta", izjavio je Ilić.

Vesna Rudić Grujić, načelnica Službe za higijenu u Institutu za javno zdravstvo RS, poručuje da je došlo do revidiranja preporuka Instituta, ali da za najosjetljivije kategorije ostaju stare preporuke u smislu ponašanja, vođenja računa o hrani i vodi.



Izvor: BN
Foto: BN