Preči Dodikov budžet, nego helikopter za gašenje požara


10.09.2024 19:00


Bukti vatra. Požar prijeti kućama. Srpska čeka pomoć iz Srbije. Zašto Srpska nema svoj helikopter? Pala je kiša, mještani odahnuli. 



To su naslovi koji opisuju svako ljeto u jugoistočnom dijelu Republike Srpske.

Ipak, nakon svih ovih godina i problema koji se ponavljaju, vlade kontinuiteta u Srpskoj nisu raspisale tender za nabavku helikoptera koji bi nosio i do 5 hiljada litara vode u jednom mahu.

Prioritet je bio budžet Predsjednika Republike Srpske od 56 miliona maraka i novi vozni park vladinih službenika.

Izborna kampanja je u punom jeku, a samim tim i u pogonu je i helikopter Republike Srpske.

Iako "masno" plaćen, ne može da se koristi u borbi protiv požara, jer spada u salonske helikoptere. Zato Srpska ponizno moli za pomoć Srbije, kao i nebrojeno puta do sada.

Nameće se logično pitanje – zašto Republika Srpska ne kupi helikopter Puma, koji se pokazao najproduktivniji u gašenju požara, kao što je to uradila Srbija, umjesto da prati vedrinu neba?

"Taj helikopter je nedostižna želja Republike Srpske. On može da ponese između četiri ili pet hiljada litara vode, dok mi raspolažemo sa vedrima od hiljadu litara. Sa nabavkom novih helikoptera želja nam je barem vedro od hiljadu i po litara", poručio je nedavno Radovan Višković.

Republika Srpska je naručila tri helikoptera, preko Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, iz Rusije, tvrdi Višković.

Ipak treći, zbog sankcija Rusiji, nikada nije uvezen, a ni ova dva nisu ni blizu helikopetara Puma.

Prioriteti očigledno nisu dobro posloženi, s obzirom da helikopter Puma koji je, prema našim istraživanjima, do 20 miliona dolara, čini tek polovinu budžeta predsjednika Republike Srpske. Jer ipak je bitnije dati predsjedniku Srpske 56 miliona maraka, umjesto uzeti helikopter koji je, pokazalo se, nasušna potreba građana u Hercegovini.

„Zbog toga nam se iz godine u godinu ponavljaju problemi sa požarima. Vidimo sad u Nacionalnom parku Drina, Nacionalnom parku Sutjeska, i širom Hercegovine. Dok god se ne obezbijedi jedan er – traktor ili jedan helikopetr koji bi bio stalno pozicioniran u Hercegovini, ili da se opreme vatrogasne jedinice, to je svega jedan ili dva posto od budžeta predsjednika. Izgleda da su važnija jedna usta Milorada Dodika, koji godišnje troši 56 miliona, umjesto da se barem za 5 miliona smanji budžet i kupi sva oprema i riješi problem sa požarima.“, kategoričan je Nebojša Vukanović.

Nedostižna želja su helikopteri, ali izgleda i cisterne od svega 200 do 300 hiljada maraka. Jer je umjesto dvije cisterne, koje npr opština Ljubinje traži već godinama, obnovljen vozni park Vlade Srpske prije dvije godine u vrijednosti od čak 360 hiljada maraka.

Kako je tada navedeno, to su bile prioretne javne investicije. Ipak je bitna udobnost dok se prate vijesti o požarima.



Izvor: BN
Foto: BN