RiTE Ugljevik ide na doboš?!


10.09.2024 19:13


RiTE Ugljevik ide u prodaju svojih akcija čime se otvara prostor za promjenu vlasničke strukture ovog preduzeća, a pojedini ekonomisti smatraju da se na mala vrata kreće u proces privatizacije. Ovo je još jedna finansijska dubioza u kojoj se nalazi Republika Srpska, smatra Govedarica. 



Uprava Rudnika i termoelektrane Ugljevik ide u emisiju akcija na sjednici Skupštine akcionara koja je zakazana za 8. oktobar, slijedeći instrukcije Elektroprivrede Republike Srpske, saopštili su nam iz Informativne službe RiTE Ugljevik.

“Na bazi instrukcija matičnog preduzeća, a koje je i većinski akcionar, organi ovog preduzeća su pristupili donošenju potrebnih odluka u vezi sa emisijom 31.000.000 običnih akcija nominalne vrijednosti 1,00 KM, a sa ciljem da se uz primjenu tržišnih pravila, prikupi najmanje 20 miliona KM u svrhu izmirenja dijela duga prema Elektrogospodarstvu Slovenije.”, navedeno je u odgovoru za BN TV.

Ukoliko emisija akcija bude uspješna to će djelimično smanjiti glavnicu duga prema Slovencima koja iznosi ukupno 131 miliona KM. Potpisanim ugovorom sa Slovencima RiTE “Ugljevik” bi ovaj dug trebalo da isplati u narednih sedam godina u 14 jednakih rata. Ovo je još jedna finansijska dubioza u kojoj se nalazi Republika Srpska, smatra narodni poslanik Vukota Govedarica.

“Ono što je sigurno Vlada Republike Srpske nema sredstva, Elektroprivreda nema sredstva, a Termoelektrana Ugljevik mora da emituje obveznice i na taj način plaća dodatne penale odnosno kamate. Slovencima će se za ovih 7 godina morati platiti kamate samo što ne znamo koliko one iznose. To je jedan sistem koji očigledno ide u kolaps.”, smatra Govedarica.

Profesor doktor ekonomskih nauka Jelena Trivić postavlja pitanje odgovornosti za izgubljene arbitražne sporove.

“Nije slučajno da je nekoliko arbitražnih sporova stiglo u isto vrijeme. Gotovo sam sigurna da je neko naš iz Republike Srpske u svemu tome imao svoj interes da kroz gubitak ovih sporova vidi neku svoju korist.”, kaže Trivićeva.

Vlasnik RiTE Ugljevik je Republika Srpska, koja je ušla u opasan posao prebacujući dug od 131 milion KM na ovo strateško preduzeće, objašnjava Branislav Borenović.

“To dovodi u opasnost rudnik i da li tu dolazi do nekog rasparčavanja ili potencijalnog uništavanja jednog od najvećih elektroenergetskih potencijala Republike Srpske koji proizvodi ogromne količine električne energije? Da li je to neka indirektna privatizacija? Pokušaj da se neko dočepa RiTE Ugljevik kroz emisiju obveznica? Sve to vidjećemo u narednom periodu. Ja mislim da je ovo jako kontroverzna loša odluka koja može dovesti u pitanje opstanak rudnika.”, ocjenjuje Borenović.

Sumnje na moguću privatizaciju emisijom akcija, potvrđuju i ekonomisti.

“Ako prodaja akcija bude uspješna novi investitor će imati svoje učešće u kapitalu termoelektrane negdje 31,6 % i ako imamo u vidu postojeću strukturu kapitala mali akcionari drže 20% onda odlazimo do pojave novog investitora koji će moći da otkupi akcije od malih investitora i preuzme kontrolni paket akcija u RiTE Ugljevik.”, objašnjava ekonomista Milenko Stanić.

To je uništavanje i srozavanje preduzeća koje će na kraju vjerovatno otići u bescijenje i biti kupljeno, smatra ekonomista Svetalana Cenić, a sve se to radi, kako kaže, jer Republika Srspka ne može da servisira ni svoje redovne obaveze, a kamoli da sanira štete i štetočinstvo pričinjeno javnim i državnim firmama.

Dugovi RiTE Ugljevik u konačnici će pasti na teret građana Republike Srpske koji će zasigurno plaćati skuplju struju i usluge, a sudbina ovog javnog preduzeća je neizvjesna zaključuju naši sagovornici.



Izvor: BN
Foto: BN