Cijene peleta i ogrevnog drveta niže nego lani


11.09.2024 17:35


Uprkos vrućinama i lijepom vremenu građani Brčko distrikta uveliko se pripremaju za predstojeću zimu. Imajući u vidu da je nabavka energenata jedan od najvećih izdataka tokom godine, raduje činjenica da su cijene peleta i ogrevnog drveta znatno niže u odnosu na prethodnu godinu. 



Veća ponuda drveta na tržištu snizila je cijenu ogreva za nekih deset maraka, kažu u preduzeću za prizvodnju i trgovinu drveta u Brčkom. Cijene se razlikuju u zavisnosti od toga da li želite drva u kladama, trupcima ili iscijepana u paletama, pa čak i od toga da li želite prevoz na kućnu adresu, te koju vrstu drveta želite.

“Ove godine je potražnja malo manja. Cijene su za nekih 10 maraka niže nego prošle godine. Malo je lakše za nabavku sirovine jer je veća ponuda na tržištu. Mi pretežno radimo tvrdo drvo - bukvu, hrast, grab.

Bukva i grab je 130 maraka iscijepano i izrezano, a hrast isto tako iscijepano, izrezano i dostavljeno na adresu iznosi 120 maraka. Najviše plasiramo ovdje lokalno na opštini a snabdijevamo se sa planine Majevica, ŠG Srebrenik, ŠG Lopare to je to”, kaže Mladen Đukić iz preduzeća za prizvodnju i trgovinu drvetom u Brčkom.

Osim drva, pojeftinio je i pelet.

“I pelet ove godine ima malo manju cijenu u odnosu na prošlu godinu . Pelet se kreće od 340 do 370 maraka po toni. S obzirom na to da je prošle godine bio 420, ove godine je znatno jeftiniji”, ističe Đukić.

U moru poskupljenja, bilo kakvo pojeftinjenje dobro dođe, ali mnogi se žale da je i ovo preskupo.

“Jako je skupo. Valjda ćemo nekako preživjeti i ove godine. Da nema djece koja su vani da to ne obezbijede, većina penzionera bi se smrzlo“ , kaže jedna Brčanka

“Šta da kažem, kako drugi kažu, mi za njima. Kako drugi diktiraju i mi za njima, ali da je u redu, nije u redu.”.

“Haotično je stanje. Narod je nezadovoljan, penzije male, plate su male. “

Iako su cijene ogreva niže u odnosu na prošlu godinu, potražnja je pala. Osim besparice, jedan od razloga je i to što je prošla zima bila izuzetno blaga, pa je u mnogim domaćinstvima, koja se griju na drva, ostalo ogreva od lani.



Izvor: BN
Foto: Ilustracija