Nezapamćene vrućine dolaze i na Balkan ( +43 C)


13.07.2022 13:27


Stručnjaci upozoravaju da bi vreli talas krajem ove, a početkom sljedeće sedmice trebao da stigne i na područje Balkana. Evropa se već nekoliko sedmica unazad bori sa visokim temperaturama koje idu i preko 43 stepena Celzijusa. To je izazvalo sušu u Italiji, kao i požare u Portugalu i Španiji. Stručnjaci upozoravaju da bi vreli talas krajem ove, a početkom sljedeće sedmice trebao da stigne i na područje Balkana.

Smanjenje padavina od 45 posto u Italiji u kombinaciji sa visokim temperaturama od 34 stepena Celzijusa dovelo je do toga da je rijeka Serkio u Toskani presušila. Prizor je upečatljiv jer je Serkio jedna od glavnih rijeka u regionu Toskane. Italija doživljava najtopliju godinu ikada i bori se sa velikom sušom.

Španci se takođe susreću sa ekstremnom vrućinom i viđeni su kako traže hladovinu u parkovima, kako odmaraju na plaži i pijuckaju ledena pića kako bi se izborili sa temperaturom od preko 43 stepena Celzijusa.

Požar na jugozapadu Španije natjereo je vlasti da iz predostrožnosti evakuišu 30 ljudi iz njihovih domova.

Blizu 115 vatrogasaca uz podršku helikoptera i aviona raspoređeno je da gasi požar u blizini sela El Ronkuiljo. Ova zemlja je u svom drugom toplotnom talasu ove godine, nakon što je u junu zabilježla svoj najraniji toplotni talas.

Toplo ljetnje sunce u kombinaciji sa vrelim vazduhom iz sjeverne Afrike izazvalo je porast temperatura, saopštili su u nedjelju državni meteorološki prognostičari. Istakli su da bi toplotni talas mogao da potraje do 14. jula.

Najviša zabilježena temperatura u nedjelju bila je 43 stepena Celzijusa pored rijeke Gvadalkivir u blizini Sevilje u južnoj Španiji i u Badahosu, na zapadu zemlje. Predviđa se da će u Badahosu biti 46 stepeni u četvrtak i petak, dok će u Sevilji biti 45 stepeni Celzijusa u srijedu i četvrtak.

Španija nije jedina zemlja koja se bori sa požarima, jer je susjedni Portugal poslao više od 3.000 vatrogasaca i preko 60 aviona u borbu protiv požara. Vlasti ističu da je u vatrenoj stihiji povrijeđeno 29 ljudi. U Portugalu su temperature dostigle 44 stepena Celzijusa.

Vlasti su saopštile da je za 12 vatrogasaca i 17 civila potrebna medicinska pomoć za liječenje lakših povreda u požarima. Evropska unija je u nedjelju aktivirala svoj program pomoći vazdušnoj floti u gašenju požara koji omogućava zemljama članicama da dijele resurse za pomoć Portugalu.

Jug Francuske će zabilježiti temperature od 39 stepeni Celzijusa, jer globalno zagrijavanje izaziva sve toplija ljeta. Intenzitet i trajanje toplotnog talasa i dalje je teško predvidjeti, kažu stručnjaci francuske nacionalne meteorološke službe Meteo Frans, ali do ponedjeljka je živa u većem dijelu zemlje prešla 30 stepeni Celzijusa.

Očekuje se da će u jugozapadnoj Francuskoj i oblasti doline Rone od utorka temperature preći 36 i 38 stepeni Celzijusa. Prve narandžaste uzbune mogle bi da budu objavljene u srijedu za neke oblasti u koordinaciji sa zdravstvenim zvaničnicima. Toplotni talas bi mogao da dostigne vrhunac između subote i sljedeće utorka, navodi Meteo Frans.

Ove visoke temperature se neće zadržati samo na zapadu Evrope. Ovaj toplotni talas dolazi i na Balkan, a na udaru će se naći i Bosna i Hercegovina. Najavljuje da će se do 19. jula zadržati sunčano i ekstremno toplo vrijeme sa najvišom temperaturom iznad prosjeka za ovo doba godine. Samo se u subotu očekuje prolazno naoblačenje koje će ponegdje usloviti kratkotrajnu kišu ili pljusak sa grmljavinom.

Evropska unija kaže da se zbog klimatskih promjena kontinent suočava sa jednom od najtežih godina zbog prirodnih katastrofa kao što su suše i požari.

 Izvor: Nova.rs
Foto: Nova.rs