120000 radnika u Srpskoj hrani 150000 budžetlija


15.07.2022 10:11


Gruba računica pokazuje da oko 120.000 radnika u realnom sektoru zaradi za oko 150.000 radnika koji plate primaju iz nekog od budžeta ili javnog ili lokalnog preduzeća. 



Socijalni partneri ponovo će za isti sto na temu najniže plate u Republici Srpskoj, ali još jednom sa suprotstavljenim stavovima.

Dok poslovna zajednica smatra da je povećanje minimalca nerealno i neprihvatljivo, predstavnici Sindikata poručuju da je povećanje najniže plate sa 650 KM neophodno, prvenstveno zbog teške ekonomske i društvene situacije.



Međutim, zahtjevi i primjedbe socijalnih partnera sa sobom povlače brojna pitanja.

Da li su urađene neophodne analize o povećanju minimalca, za koji sindikalci traže da bude utvrđen u narednih nekoliko sedmica, da li će i na koji način poslovanje privrede biti ugroženo i da li su nadležni utvrdili kako će to uticati na BDP i ostale stavke.

S tim u vezi, gruba računica kaže da je u ovom trenutku u Republici Srpskoj više radnika u javnom nego u privatnom sektoru, tako da praktično manje radnika koji privređuju zarađuje za sve ostale koji su na budžetima bilo države, lokalne zajednice, javnog ili lokalnog preduzeća itd.

Prema nezvaničnim informacijama, u javnom sektoru u ovom trenutku u Republici Srpskoj radi 55.000 radnika, a u najvećim javnim preduzećima i bolnicama radi još oko dvadeset hiljada.

U "Šumama RS" radi 4.781 radnik, u banjalučkom Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) zaposleno je 3.416 ljudi, dok u "Poštama Srpske" ima zaposlenih 2.553 radnika, a u "Željeznicama Republike Srpske" 2.098 radnika.

Ako se u ozbir uzmu ostala javna preduzeća kao i lokalna preduzeća, zdravstveni sektor, prosvjeta te nivo Bosne i Hercegovine u kojem trenutno radi oko 8.000 radnika iz Republike Srpske, gruba računica pokazuje da oko 120.000 radnika u realnom sektoru zaradi za oko 150.000 radnika koji plate primaju iz nekog od budžeta ili javnog ili lokalnog preduzeća.

Takođe, iz tih zarada finansira se i isplata penzija za 273.000 penzionera.

 



Izvor: Nezavisne
Foto: Ilustracija