Banjaluka: Upisali učenike, pa zatvorili školu?!


12.08.2022 08:46


Škola uredno licencirana, učenici upisani, plan i program predstavljen roditeljima i učenicima na prezentaciji. Međutim kasno sinoć roditelju su SMS porukom obaviješteni da nastave neće biti i da dođu po dokumenta učenika. 



Nakon što su svi upisni rokovi za srednje škole završeni, iz Privatne srednje medicinske škole "Petar Kočić" javljaju roditeljima da škola ipak neće organizovati nastavu. Obavještenje o tome poslali su SMS porukom. Učenici i roditelji ne znaju šta da rade.

„Konkurs je objavljen za ovu školu, sve regularno, većina roditelja je to naravno provjerila, akreditovana je škola od strane Ministarstva, sve je proteklo u najboljem redu. Djeca su predala prijave, primljena u školu i sinoć kasno smo dobili poruku, SMS poruku, da dođemo dići dokumenta i da upišemo djecu negdje drugdje. Djeca da su htjela negdje drugdje upisali bi neku drugu školu“, istakla je Biljana Vučić roditelj upisanog učenika.


Obrazloženje koje su roditelji dobili jeste da nema dovoljno upisanih učenika, iako su im, kako tvrde, nakon upisnog roka rekli da je formiran razred.

„Ja konkretno sam pitala koliko ima đaka, da li ima dovoljno đaka, jer još uvijek smo imali šansu za drugi upisni rok. Rekli su da ima čitav razred. Međutim danas kad smo došli ispostavilo se da je samo 10 djece tu. Niko nas o tome nije obavijestio, niko nam nije rekao na vrijeme da svojoj djeci nešto drugo omogućimo“, kaže Vučićeva.

Njemačka kompanija „Renafat“, po riječima direktora škole Boška Banjca, odustala je od finansiranja nastave. Ovako su o tome obavijestili roditelje.

 

Roditelji su prije upisa djece u ovu školu provjerili da li škola ima licencu i dozvolu za rad. Oni, čija djeca zbog broja bodova nisu uspjela da se upišu u srednju medicinsku školu, upisali su djecu u ovu privatnu, a školovanje je trebalo da bude besplatno. Roditelji su se o školi raspitali i kod profesora iz srednje medicinske škole.


„Njihovom obavijesti i ovde garancijom od ove škole da će to biti sigurno, istog dana sam predao dokumente u školu, gdje je gospodin Banjac zaprimio i pitao sam da li je to sto posto sigurno da moje dijete ne bi ostalo bez školovanja, da tražim drugi način kako da upišem dijete. Međutim čvrsto je stajala garancija da je to sto posto sigurno i da imaju saradnju“, kaže roditelj učenika Čedo Predojević.

Zbog ovakvog ponašanja uprave škole, roditelji su zatražili od nadležnih da ispitaju slučaj i pomognu im da djecu upišu u željenu školu. Prijavu su poslali inspekcijskim organima i resornom Ministarstvu. Zahtijevaju od policije da ispita o čemu se radi. Iz Ministarstva su poručili da su upoznati sa ovim problemom.

“U toku današnjeg dana Ministarstvo je zaprimilo više telefonskih poziva u vezi sa problemom učenika upisanih u navedenu privatnu srednjoškolsku ustanovu, te njihovim nerješenim statusom budući da su obaviješteni da osnivač otkazuje organizaciju vaspitno-obrazovnog procesa u školskoj 2022/2023. godini.
S tim u vezi, Ministarstvo je preduzelo sve potrebne aktivnosti kako bi se učenici upisali u javne srednje škole i zanimanja koja su ostala upražnjena na prethodnim upisnim rokovima“, poručili su iz Ministarstva.

Na naše pozive nisu odgovarali ni suvlasnici ove škole Slavko i Dijana Milojica, ni direktor Boško Banjac, koji je inače i predsjednik stranke Naša priča Republika Srpska.

 



Izvor: BN
Foto: BN