Uigrani trojac SDA, HDZ i SNSD lako dijele plijen


15.08.2022 08:12


Uigrani trojac SDA, HDZ i SNSD će svoju koaliciju nastaviti nakon opštih izbora. Politička analitičarka Ivana Marić kaže za „Avaz“ kako će HDZ BiH i SNSD ostati u neraskidivoj koaliciji sve dok su Dragan Čović i Milorad Dodik na čelu tih stranaka.



- Ne veže njih nikakav zajednički politički program niti borba za Srbe i Hrvate, već isključivo poslovni i lični interes njih dvojice i nekolicine ljudi oko njih. Nakon njihovog odlaska sumnjam da će ove dvije stranke imati ikakvih dodirnih tačaka. SDA i HDZ BiH imaju najdužu tradiciju koaliranja - kaže Marić.

Dodaje da, iako u javnosti žele ostaviti  utisak da između njih postoje sukobi, ove dvije stranke u praksi odlično sarađuju.

- Lako se dogovore oko podjele plijena, a ono što bi išlo u korist građanima ne žele dogovoriti, pretvarajući se da je nacionalna netrpeljivost razlog za to. U suštini, njima i odgovara da se ne dogovore, jer im status quo savršeno paše.

Od prošlih izbora im se pridružio i DF, koji je ojačao ovu koaliciju u interesu sve tri stranke, čije su biračko tijelo homogenizirali pričama o navodnim sukobima između njih. Ovaj trojac bi se raspao kada ne bi imali jedni druge i odglumljene napade, uz neminovno širenje nacionalne mržnje - objašnjava Marić.



Izvor: Avaz
Foto: Avaz