Glavni inspektor MUP-a RS u službenom vozilu prošvercao kriminalca?


17.08.2022 11:22


Prošle sedmice MUP RS proveo je veliku akciju pod palicom Tužilaštva BiH u kojoj je uhapšen i Nedeljko Lubura, glavni inspektor MUP-a RS.




Pored njega uhapšeni su još Ivan Mijatović te Bojan Roguljić. Oni su uhapšeni nakon što su iz Europola i FBI-ja stigli podaci sa dešifrirane Sky aplikacije, a zanimljiva je epizoda koju je MUP RS zadokumentovao i zbog koje je podnesen izvještaj o počinjenu krivičnog djela protiv ove trojice.

Prema dokumentu koji je u psojedu Raporta, oni su činili dio organizirane kriminalne grupe koju je vodio Ivan Mijatović.

Inspektor MUP-a u gepeku švercuje kriminalca

U jednom trenutku Mijatović se nalazio u Sloveniji, a trebao je ‘poslovno’ doći u BiH. Tad na scenu nastupa Lubura, koji koristeći službeno vozilo MUP-a RS odlazi u Sloveniju i Mijatovića stavlja u gepek te ga ‘švercuje’ u BiH.

“Postupajući po nalogu Mijatovića Ivana, osumnjičeni Roguljić Bojan i Lubura Nedeljko su dana 16.12.2020. godine izvršili krijumčarenje Ivana Mijatovića iz Republike Slovenije u Bosnu i Hercegovinu, iz razloga što je za navedenim raspisana međunarodna Interpol potjernica, od dana 13.03.2017. godine, a zbog krivičnog djela Ubistvo u pokušaju.

Dana 16.12.2020. godine, policijski službenik Nedeljko Lubura, je zajedno sa Bojanom Roguljićem, bez prethodnog ovlaštenja, suprotno odredbama zakona i pravilnika, zloupotrebivši službenu legitimaciju, kao i imovinu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, službenim vozilom ’Renault – Megane’, vlasništvo MUP-a RS, preko graničnih prelaza Stara Gradišaka i Bregana otišao u Republiku Sloveniju, odakle je u navedenom vozilu, preko graničnog prelaza Stara Gradiška u Bosnu i Hercegovinu, prokrijumčario Ivana Mijatovića u prtljažniku automobila, čime je izbjegao redovnu graničnu kontrolu i evidentiranje prelaska granice za navedeno lice”, navodi se u dokumentu.

Nije tu kraj.

Lubura se naravno potrudio da notornog kriminalca Mijatovića zaštiti i sakrije u Banjoj Luci.

“Nakon što su osumnjičenog Mijatović Ivana prokrijumčarili na teritoriju BiH, osumnjičeni Roguljić Bojan i Lubura Nedeljko su navedenog smjestili na teritoriju Banja Luke, tačnije u mjestu Jablan bb, Grad Laktaši, u kući koju koristi osumnjičeni Roguljić Bojan, gdje su mu osumnjičeni pružali logistiku i zaštitu prilikom boravka i kretanja na području Bosne i Hercegovine, a naročito sumnjičeni Lubura Nedeljko koji je tom prilikom koristio ovlaštenja koja je imao kao policijski službenik MUP-a RS”, piše dalje.

Mijatovića pribavio i lažni identitet

Kako bi se jednostavnije kretao i odrađivao poslove, Mijatović je sebi pribavio lažni identitet i dokumenta.

“Ivan Mijatović je u cilju prikrivanja vlastitog identiteta, na neutvrđen način, u Bosni i Hercegovini pribavio novi identitet, a zatim i putnu ispravu, na ime Žarko Mlinarević, sin Miše, rođen 25.07.1983. godine u Sarajevu, JMB 2507983170190, sa prijavljenim prebivalištem u Bihaću, Kamenica, ulica Mula Mustafe Beškije 54, sa namjerom da na taj način izbjegne lišenje slobode zbog raspisane interpolove potjernice i obezbjedi sebi nesmetano kretanje na području Bosne i Hercegovine i drugih zemalja”, piše u dokumentu koji je u posjedu Raporta.

MUP RS dalje navodi kako će provjeriti kako je Mijatović došao do novog identiteta, pa čak i dokumentacije na novo ime.

U dokumentu koji je u Raportovom posjedu dalje se navodi kako je sve razotkriveno preko Sky aplikacije. Detaljno se opisuje kako je Mijatović uopće završio u Sloveniji, ali i kako je tekao dogovor da ga Lubura šverca u gepeku vozila MUP-a RS.

Putešestvije iz Španije do Slovenije, pa do BiH u gepeku

“Na osnovu izvršene analize sadržaja komunikacija ostvarenih putem ’Sky Ecc’ utvrđeno je da su se Ivan Mijatović (državljanin Republike Crne Gore) i Marko Čolović (državljanin Republike Srbije) do dana 09.12.2020. godine nalazili na području Kraljevine Španije, gdje su po njih dana 08.12.2020. godine, iz Bosne i Hercegovine sa putničkim vozilom ’VW Touareg’, sive boje, došli Bojan Roguljić, Marko Anušić i Igor Miladinović (državljanin Republike Srbije).

Dana 09.12.2020. godine sa putničkim vozilom ’WW Touareg’ iz Španije prema Bosni i Hercegovini putuju Marko Anušić, Marko Čolović i Igor Miladinović, dok u istom vremenskom periodu na relaciji do Ljubljane u Republici Sloveniji sa putničkim vozilom ’Porche’ registarskih oznaka WIKG9 (SR NJemačka) putuju Bojan Roguljić i Ivan Mijatović.

Dana 11.12.2020. godine u ranim jutarnjim časovima prema Bosni i Hercegovini iz Republike Slovenije, sa putničkim vozilom ’WW Touareg’ nastavljaju Marko Anušić, Marko Čolović i Igor Miladinović, dok Bojan Roguljić i Ivan Mijatović ostaju u Republici Sloveniji sa ciljem pronalaska načina kako bi ilegalno iz Republike Slovenije u Republiku Hrvatsku prokrijumčarili Ivana Mijatovića, za kojim je u to vrijeme na snazi međunarodna interpolova potraga. Nakon što nisu našli način da prebace Ivana Mijatovića u Republiku Hrvatsku Bojan Roguljić dana 12.12.2020. godine dolazi u Bosnu i Hercegovinu, dok Mijatović ostaje na području Republike Slovenije”, detaljno se opisuje u dokumentu MUP-a RS.

Provjera Porchea

Dalje se opisuje kako je Roguljić 13.12.2020. godine organizirao pregled vozila ’Porche’, sa ciljem utvrđivanja eventualnog prisustva GPS i prislušnih uređaja postavljenih od strane policije.

Tad u igru uzlazi inspektor MUP-a RS Nedeljko Lubura, koji u to vrijeme obavlja funkciju načelnika Jedinice za profesionalne standarde u Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu.

Njih dvojica se sastaju kako bi dogovorili da iz Republike Slovenije u Bosnu i Hercegovinu, u službenom vozilu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, dovezu Mijatovića.

“Iz sadržaja komunikacija ostvarenih u vremenskom periodu od 13.12.2020. godine do 16.12.2020. godine vidljiv je veliki broj komunikacija koje se odnose na dogovor oko realizacije aktivnosti oko krijumčarenja Ivana Mijatovića u Bosnu i Hercegovinu, a iz kojih proizilazi da isti planiraju da Mijatovića dovezu u Bosnu i Hercegovinu na način da Bojan Roguljić i Nedeljko Lubura odu po njega u Ljubljanu sa službenim vozilom, te ga preko graničnih prelaza prevezu u prtljažniku vozila. Na osnovu sadržaja komunikacija vidljivo je da je do realizacije navedenih aktivnosti došlo dana 16.12.2020. godine, kada su Bojan Roguljić i Nedeljko Lubura sa putničkim vozilom ’Renault – Megane’, vlasništvo Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, iz Bosne i Hercegovine otišli u Republiku Sloveniju gdje su se u Ljubljani na adresi Krakovski nasip broj 10 sastali sa Mijatovićem, kojeg su po tome dovezli u Bosnu i Hercegovinu”, ističe se u istom dokumentu.

Istražitelji MUP-a RS dalje navode kako je prepiska iz Sky aplikacije potvrđena i podacima MUP-a Hrvatske iz kojih je vidljivo da su Bojan Roguljić i Nedeljko Lubura evidentirani prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu Stara Gradiška dana 16.12.2020. godine u 11.05 sati, a po tome prilikom izlaza iz Republike Hrvatske u Republiku Sloveniju na graničnom prelazu Bregana istog dana u 12.35 sati.

“Dok je njihov povratak u Bosnu i Hercegovinu evidentiran na graničnom prelazu Stara Gradiška istog dana u 19.49 časova. Iz navedenog je vidljivo da Ivan Mijatović nije evidentiran prilikom granične kontrole iz čega proizilazi da se isti prilikom prelaska granice nalazio u prtljažniku vozila, što je i bio prvobitni plan”, piše u dokumentu.



Provjerali je li novo ime ‘čisto’

Što se tiče dokumentacije koju je Mijatović imao na drugo ime, istražitelji navode da je Lubura provjeravao da li je novo ime koje će Mijatović u dokumentima nositi ispravno i da li je ‘čisto’.

Lubura je tako od svojih podređenih tražio da se ime Žarko Mlinarević provuče kroz sistem IDEEA kako

“Naime, osumnjičeni Nedeljko Lubura je navedene provjere tražio kako bi provjerio da li su dokumenti izdati na ime Mlinarević Žarko još uvjek važeći, odnosno da li eventualno poništeni i da li postoji potraga za lice pod navedeni identitetom, što je vidljivo iz ostvarenih komunikacija putem ‘Sky Ecc’ aplikacije između osumnjičenih Bojana Roguljića i Ivana Mijatovića”, piše u dokumentu.

Na kraju, u izvještaju se navodi, kako je kasnijom provjerom utvrđeno i da Lubura nije imao nalog za službeno putovanje na dan kada je iz Slovenije krijumčario Mijatovića.

(Raport)



Izvor: Raport
Foto: Raport