Višković ponosan na (ne)rad: Nismo ni prezaduženi!


17.08.2022 11:41


Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je ponosan na rad Vlade u njegovom mandatu.



Uprkos epidemiji virusa korona od 2020. godine do danas, te rusko-ukrajinskom sukobu koji je doveo do inflacije i poremećaja na svjetskom tržištu, Vlada Srpske je da uspjela da ostvari značajne makroekonomske pokazatelje u Srpskoj – naveo je Višković.

Višković je u intervjuu za Srnu istakao da su svi pokazatelji u 2022. godini u Srpskoj bolji nego što su bili u 2019. i da su provjerljivi i dostupni u Zavodu za statistiku Republike Srpske.

Višković je rekao da je prosječna plata u Republici Srpskoj u junu iznosila 1.157 KM i da rast plata u Srpskoj od 16,8 odsto znači da je Vlada Republike Srpske preduzimala mjere u ekonomskoj sferi.

– Rastom plata smo peglali inflaciju i na neki način štitili standard naših građana – istakao je premijer Republike Srpske.

On je rekao da je najniža plata u Republici Srpskoj veća nego u Srbiji, Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, te u FBiH.

Samo prije dvije-tri godine bilo je nezamislivo da prosječna ili najniža plata u Srpskoj bude veća nego u FBiH, koja ima i više stanovništva i veći BDP – rekao je Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske rekao je da ukupan dug Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju na dan 31. mart 2022. godine iznosi šest milijardi KM i to je 43,4 odsto BDP-, dok javni dug Republike Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 4,9 milijardi KM ili 35,8 odsto BDP-a.

– Prema međunarodnim normama, ukupni dug je do 60 odsto BDP-a, a javni do 55 odsto BDP-a. Jesmo li prezaduženo društvo? Nismo – rekao je Višković.

Višković je rekao da ovi podaci pokazuju da Republika Srpska nije prezaduženo društvo, kako to tvrde ljudi iz opozicije.



Izvor: Srna
Foto: Srna