Potpisani kolektivni ugovori, evo kome su uvećane plate


19.08.2022 14:39


Zaposleni u obrazovanju, nauci i kulturi u Republici Srpskoj dobili su nove kolektivne ugovore kojima su definisana sva njihova prava. Cijena rada ispod koje se ne smije ići iznosi 110, a povećanje plate će dobiti radnici u kombinovanim odjeljenjima te oni koji rade s djecom s poteškoćama u razvoju. 



„Imamo poboljšanje za zaposlene u kombinovanim odjeljenjima u nižim i višim razredima osnovne škole za jedan procenat. Te povećanja plata onima koji rade s djecom sa smetnjama u razvoju. Takođe poboljšanja tehničke i terminološke prirode čije smo manjkavosti uočili u prethodnom periodu.“, poručio je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.

Definisani su i platni koeficijenti za zaposlene u predškolskim ustanovama, osim za nekoliko opština koje će, kako tvrde u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, biti riješene na jesen.

„Dijelom ćemo nastaviti razgovore sa našim lokalnim zajednicama, i nadam se da tu na jesen već može doći do određenih promjena, jer je opravdanost nepomjeranja upravo u zakonskim ograničenjima budžeta.“, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS.

„Ono što ja moram posebno da apostrofiram je dobra saradnja ministarstva i Vlade sa granskim sindikatom. Svi mi imamo svoje interese koji su često suprotsatvljeni, ali treba pohvaliti način na koji smo došli do novog teksta ugovora.“, poručio je Srđan Rajčević, ministar za naučno - tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Posebne kolektivne ugovore su potpisali predstavnici Sindikata obrazovanja nauke i kulture, Ministarstva prosvjete i kulture te Ministarstva za naučno – tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Trenutni posebni kolektivni ugovor prestaje da važi 31. avgusta, a novi će biti na snazi naredne tri godine.

 



Izvor: BN
Foto: BN