Vlada: Kupovina luksuznih limuzina najveći prioritet Srpske


30.08.2022 07:34


Pored toga što se ne odriče luksuza, Vlada Republike Srpske pokušava da svoj komfor, uvrštavajući ga na spisak prioritetnih državnih investicija, opravda kao nasušnu potrebu.



Od početka godine vlast u Srpskoj odredila je 103 projekta vrijedna oko 240 miliona KM, koje je proglasila prioritetnim javnim investicijama.

Od realizacije javnih investicija korist bi trebali da imaju svi građani Srpske.

Međutim, vlast je krenula da finansira projekte koji nemaju previše veze sa opštim interesom i u kojima će uživati samo izabrani pojedinci u vrhu vlasti.

Tako je na primjer na listu prioritetnih projekata koji će se finansirati iz budžeta Republike Srpske kao javna investicija uvršena i nabavka automobila za Republički protokol.

Ovoj javnoj ustanovi dozvoljena je nabavka dva luksuzna vozila ukupno vrijedna čak 350.000 maraka.

U trenutku kada sve zemlje u okruženju i svijetu donose mjere štednje i maksimalno racionalizuju svoje troškove, Vlada Srpske je na sjednici prošle sedmice usvojila odluku da je sada najvažnije kupiti dvije limuzine vrijednosti veće od trećine miliona KM.



Limuzine nisu investicija

 


Iz Transparency International BiH napominju kako luksuz zaposlenih u institucijama i javno investiranje ne bi trebalo da idu jedno s drugim.

Podsjećaju kako je zakonska definicija javnih investicija  takva da one predstavljaju dio planiranih sredstava budžeta RS koji se ne raspoređuje unaprijed, već na osnovu posebnih odluka Vlade.

“One podrazumijevaju ulaganja u značajno povećanje vrijednosti nefinansijske imovine kroz sticanje infrastrukture opšteg značaja, lokalne infrastrukture, građevinskih objekata, zemljišta i opreme. Ovaj dio opreme se različito tumači, mada ako je u pitanju nabavka dva putnička automobila sporna je vrijednost”, kažu u TIBIH.

Inače iz programa javnih investicija u ovoj godini finanira se izgradnja puteva, vodovoda, škola, manastira i drugih vjerskih objekata, društvenih domova i slično.

Podsjećamo, početkom godine je Vlada Srpske kao prvi prioritetni projekat koji će finanansirati iz budžeta odredila opremanje poslovnog prostora Republičkog zavoda za statistiku, vrijedan nepunih dva miliona KM.



Izvor: Capital
Foto: Klix