Bez prvačića 121 područno odjeljenje u Srpskoj


15.09.2022 12:08


U školskoj 2022/2023. godini u Republici Srpskoj nije bilo upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola u čak 121 područnom odjeljenju, potvrđeno je za 'Nezavisne novine' iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.



Dodali su da je u četiri centralne škole i 81 područnom odjeljenju upisan samo po jedan učenik.

Aleksandar Majić, demograf, rekao je za "Nezavisne novine" da je smanjen broj učenika u osnovnim školama refleksija smanjenog nataliteta.

"Ovo je jedna od direktnih posljedica male stope rođenih. Ako pogledamo statistiku, u posljednjih 25 godina vidimo da je u osnovnim školama u Srpskoj za više do 40.000 smanjen broj upisanih učenika u škole", rekao je Majić.

Kako je dodao, iako je dodata još jedna godina školovanja, depopulacija učenika je evidentna.

"Dodali smo jedno odjeljenje, odnosno prije je osnovno obrazovanje trajalo osam razreda, a sada je to devet, znači da je faktički broj tih učenika za oko 50.000 manji", rekao je Majić.

Prema njegovim riječima, smanjen broj učenika najviše je izražen u malim ruralnim područjima.

"I tu je najviše ugašenih odjeljenja, a to je upravo u manjim opštinama, manjim sredinama, kao i seoskim područjima", rekao je Majić.

Kako je rekao, najveći deficit u školama je u onim mjestima koja su mnogo udaljena od velikih gradova.

"Vidimo da je priliv stanovništva usmjeren ka većim sredinama, odnosno u gradovima se gubitak osnovaca toliko i ne osjeti. Mi čak u nekim naseljima koja se grade imamo povećan broj stanovništva, gdje je prisutna tendencija povećanog broja učenika", rekao je Majić.

Pored nataliteta, koji je veoma nizak, Majić kao jedan od razloga navodi i migraciju stanovništva, koja je posljednjih godina sve veća, a kao najveći problem navodi iseljevanje mladog stanovništva.

"Nekad u prošlosti u inostranstvo je odlazio samo glavni član porodice, a njegova porodica je ostajala ovdje. Sada je to potpuno drugačije, odlaze čitave porodice i mi gubimo radnu snagu prije svega, ali i bazu djece", zaključuje Majić.

Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije i direktor OŠ "Sveti Vasilije Ostroški" Trebinje, rekao je za "Nezavisne novine" da je na području ove regije ove godine samo jedno područno odjeljenje ugašeno.

"Područno odjeljenje u školi 'Njegoš Berković' je ugašeno jer nije bilo nijednog upisanog učenika u ovoj školskoj godini, dok u ostalim školama nismo imali takvih slučajeva", rekao je Nadaždin.



Izvor: Nezavisne novine
Foto: Pixabay/Ilustracija