Zarađivao priznajući tuđe saobraćajne prekršaje uz naknadu!


30.09.2022 09:31


Španske vlasti su nedavno uhapsile čoveka koji je očigledno za novac priznavao da je počinio saobraćajne prekršaje oko 100 ljudi, kako bi njihov dosije bio čist. Civilna garda Balearskih ostrva u Španiji saopštila je da je otkrila Jermenina koji je na mreži reklamirao prilično neobičnu uslugu. 



Neimenovani muškarac je nudio da preuzme krivicu za prekršaje u vožnji strancima i pomogne im da čuvaju svoju evidenciju čistom kako bi zadržali vozačke dozvole i izbegle plaćanje kazni. Naravno, za svoju uslugu tražio je novac, između 75 i 200 evra po bodu oduzetom od sopstvene vozačke dozvole – i posao je cvetao.

Sve je počelo sredinom 2021. godine, kada je civilna saobraćajna garda Majorke istražila incident koji se dogodio na autoputu Andratk. Vozač kojem je policija dala znak da stane radi rutinskog alkotestiranja ignorisao je uputstva agenta i naterao ga da skoči sa puta kako ne bi bio pregažen. Tokom bekstva, neidentifikovani muškarac sa šlemom počinio je niz različitih prekršaja.

Na nesreću po vozača, policijaci su zapisali njegov registarski broj i već su podneli papire protiv njega kada se javio muškarac ili jermenskog porekla tvrdeći da je počinilac prekršaja.

Bilo je to pomalo neočekivano, ali svakako nije nečuveno, tako da policajci nisu previše razmišljali o tome dok nisu proverili i saznali da lice nema vozačku dozvolu, da nema validne bodove i da je takođe nije bio u regionu Majorke na dan kada su počinjeni zločini vozača.

Kako je istraga civilne saobraćajne garde napredovala. Jermenin se pojavio kao autor brojnih vozačkih prekršaja širom poluostrva, a u svima je pretpostavio gubitak bodova na kartici, uprkos tome što mu je dozvola već bila suspendovana.

U svim slučajevima, isti proces je ponovljen. Muškarac je priznao da je vozač motocikla počinio teži prekršaj, iako je vozilo bilo na ime drugog lica. Na ovaj način su vlasnici vozila zadržali bodove vozačke dozvole.

U Španiji, kao iu mnogim drugim zemljama EU, sistem bodova se koristi za kažnjavanje saobraćajnih prekršaja. Svaki vozač počinje sa 12 poena – početnici počinju sa 8 – i počinju da ih gube kada naprave prekršaje.

Na primer, korišćenje pametnog telefona tokom vožnje košta vas 3 boda, kao i novčanu kaznu. Kada neko izgubi sve bodove, vozačka dozvola mu se suspenduje na određeno vreme. Civilna saobraćajna garda Majorke otkrila je da je Jermenin imao -321 poen.

Na primer, sistem je pokazao da je priznao da je počinio dva prekršaja istog dana, u razmaku od samo pola sata, na samo 800 kilometara od svake lokacije… U više od deset slučajeva, priznao je da je vozio motocikl preteranom brzinom, iako su snimci radarske kamere jasno pokazali da su vozači žene.



Izvor: Zanimljivosti
Foto: Pixabay