Pustošenje budžeta pred izbore zarad nove fotelje


30.09.2022 11:40


Samo SDA i SNSD u vrijeme kampanje zloupotrebama budžeta potrošili su 139.687.750 KM. Nadaju se da će naprasna briga za gladan narod osigurati nove fotelje. 



Samo mjesec dana predizborne kampanje bilo je potrebno da SDA i SNSD opustoše budžete. U kampanjama u kojima su bezočno priznavali kriminal i prijetili svim građanima koji im ne daju glas na Opštim izborima u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 2. oktobra, na pet stavki tobožnje pomoći ugroženom stanovništvu potrošili su 139.687.750 KM - novca tih istih građana. - 100.000 KM za 211.015 demobilisanih boraca Vojske RS.

- Po 750 KM za socijalno ugrožene u RS, ukupno 987.750 KM.

- Penzionerima, za njih 188.887, dva puta po 18.800.000 KM. Ukupno 37.600 KM!

- Socijalna pomoć Vlade Federacije BiH, po 100 KM za 530.000 građana. Ukupno 53.000.000 KM!

- Pomoć iste Vlade od po 100 KM za, imaju obraza priznati, 270.000 nezaposlenih. Ukupno 27.000.000 KM...

"Još ovdje ima i penzionera, tamo negdje oko 25, 26, 27. dobićete još po 100 KM pored penzije. A kada nam opozicija kaže: 'To vi radite zbog izbora', ja kažem: "Naravno, zbog čega bi radili, je li tako?'“, rekao je na jednoj od tribina Milorad Dodik, lider SNSD-a.

Nakon ovih riječi čuo se glasan smijeh prisutnih, pa dugo podvriskivanje zajapurenih aktivista i penzionera koji su mu klicali.

Dodik je svestran, koristi i društvene mreže pa i tvituje:

„Danas počinjemo s isplatom jednokratne pomoći od 1.000 KM nezaposlenoj djeci poginulih boraca. Ovo je jedan vid podrške i u narednom periodu jedan od prioriteta biće nastavak podrške zapošljavanju ove kategorije.“

Naredni period biće, dakako, za dvije godine, kada će neka nova predizborna kampanja nezakonito gutati milione maraka poreskih obveznika. Čini se da je kompletan SNSD zadao sebi zadatak – obećavaj i troši!

Na mjestu direktora sada već u stomilionske dugove potonulog Univerzitetskog kliničkog centra RS je predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Vlado Đajić.

Javnom zdravstvenom ustanovom upravlja baš onako kako mu partijski šef upravlja Republikom – bahato. Sve što mu se iz džepova osiromašenih građana slije u kasu UKC-a, završi u vlastitoj promociji i promociji partije.

Zanimljivo, baš u kampanji, polovinom septembra, sa kompletnom SNSD svitom, otvorio je kardiohirurgiju, za koju su građani izgrcali desetine miliona maraka, kroz uglavnom namještene tendere podobnim firmama.

„Godinama smo radili na tome kako bi ova zdravstvena ustanova dobili status sa kojim može stati rame uz rame sa drugim najsavremenijim ustanovama“, naveo je, iako mu na odjelima često nema ljekara specijalista i medicinskih sestara.

Nalaze se u njemačkim bolnicama.

Za promociju samog sebe, sa logom UKC-a, koristi i odavno odmetnuti javni servis građana RS, poznatiji kao Radio-televizija RS.

 

Bilbordima, združenim snagama, najavljivali su dokumentarni film „Od vizije do pobjede“. Šta je tačno vizija i u čemu je to pobjeda – Đajić nema vremena da objašnjava narodu čiji novac troši, morao je pokoji put da skokne i na koncert, da zapjeva s penzionerima pod šatorom.



Izvor: Žurnal
Foto: Žurnal