Još jedna tužba teška šest miliona KM prijeti Srpskoj


01.10.2022 00:30


Građani Republike Srpske mogli bi iz svojih džepova platiti čak šest miliona maraka, jer helikopter koji je oduzet tokom policijske akcije u Banjaluci još uvijek nije vraćen vlasniku, saznaje Srpskainfo.



Dalibor Višić, biznismen iz Njemačke, tvrdi da je policija još u julu 2020. godine bespravno oduzela njegov helikopter, te da će zbog svega tužiti Republiku Srpsku, a dobijeni novac uplatiti u dobrotvorne svrhe.

Iznos tužbe procjenjuje se na šest miliona maraka, a u njega nije uračunata vrijednost helikoptera, koji “leži” u hangaru duže od dvije godine.

Podsjećanja radi, banjalučka policija je oduzela sporni helikopter u akciji kodnog naziva “Parma 2” kada su uhapšene dvije osobe. Međutim, Višić tvrdi da helikopter nije imao veze sa uhapšenima.

U međuvremenu, predmet vezan za sporni helikopter preuzelo je Tužilaštvo BiH, koje je još u martu ove godine obavijestilo Višića da nadležni organi Srbije nisu udovoljili zamolnici Tužilaštva BiH kojom su tražene provjere porijekla privremeno oduzetog helikoptera, što vlasnik letjelice objašnjava kao namjerno odugovlačenje postupka.



Propada u hangaru



Višić ističe kako se radi o klasičnom odugovlačenju, dok je helikopter već dvije godine smješten u hangaru kod Banjaluke i više nije tehnički ispravan za letenje.

Iz Tužilaštva BiH još nismo dobili odgovor u kojoj je fazi provjera vezana za dokumentaciju helikoptera, a odgovore nismo dobili ni iz MUP Srpske, čiji su službenici oduzeli helikopter u policijskoj akciji u julu 2020. godine.

– Za sve ovo ću na kraju dokazati da je helikopter bespravno oduzet i da je ovo čisti progon mene kao ličnosti. Vratiće ga kad-tad, a ovaj slučaj će se završiti u Strazburu. Po mišljenju eksperata, na žalost, Republika Srpska će morati da mi plati odštetu za sve. Meni kao čovjeku ne treba nijedna konvertibilna marka od toga, a sve što dobijem kao odštetu pokloniću opet svom napaćenom narodu koji je doveden na rub propasti – istakao je Višić.

Podsjetio je kako je helikopter oduzet prije više od dvije godine, iako je imao sve uredne papire.

– Oduzimanje helikoptera bio je svojevrsni pritisak na mene, jer nisam dio ove vlasti. Ja sam čovjek iz naroda i volim svoj srpski narod i pomažem kroz mnoge humanitarne akcije nezavisno od toga ko se nalazio na vlasti. Mnoge višečlane porodice sam usrećio, mnogima obezbijedio krov nad glavom, ali eto, postoje pojedinci koji misle da su jači od zakona – istakao je ogorčeni Višić, inače vlasnik privatne kompanije, koja se u Njemačkoj bavi osiguranjem banaka, migrantskih kampova, ali i nadaleko poznate “Alijans arene”.


Pritisak pojedinaca iz vlasti



Helikopter je, kako navodi, kupio od ovlaštene firme iz Srbije.

– Firma koja je meni prodala helikopter je isti kupila od Vojske Srbije. Papiri helikoptera su uredni i lako ih je provjeriti u roku 24 časa. Kada je helikopter oduzet tvrdili su tada da se na iste papire voze dva helikoptera, što odgovorno tvrdim da nije bilo tačno – kaže Višić.

Dodaje kako ga je prilikom vještačenja jedan službenik upitao gdje se nalaze brojevi na helikopteru?!

Zanimljivo je da je, odmah nakon zapljene helikoptera, advokat tada osumnjičenih istakao da helikopter ima urednu dokumentaciju i da je registrovan na Višića, pa je nepoznanica zbog čega letjelica još nije vraćena pravom vlasniku.

– Kada je riječ o vještaku koji je vještačio helikopter, on nema ni licencu za vještačenje brojeva helikoptera već ima licencu za vještačenje za brojeve automobila. U nekoliko navrata sam privatno pozivan od ljudi iz vrha vlasti, koji su ponovo pokušavali da me privole da s njima sarađujem, na šta sam im odgovorio da mi vrate helikopter i plate odštetu – istakao je Višić za Srpskainfo.

Dodaje kako od trenutka oduzimanja letjelice prolazi kroz veliku agoniju od strane pojedinaca u Republici Srpskoj.

– Tačno se zna kako se u ovakvim situacijama postupa i da je helikopter trebao biti pokriven ceradom, što su radnici htjeli uraditi, ali im nisu dozvolili, već su napravili konvoj automobila i svirali kroz Banjaluku kao da je svadba – ispričao je Višić.




Izvor: Srpskainfo
Foto: Ustupljena fotografija/Srpskainfo