Ustoličen patrijarh Porfirije: Čuvajmo jedni druge


14.10.2022 10:23


Patrijarha Porfirije ustoličen je danas u Pećkoj Patrijaršiji, na crkveni praznik Pokrov presvete Bogorodice. Tokom svečanosti na kojoj je uveden u tron, patrijarh Porfirije služio je liturgiju sa više vladika.

Podsećanja radi, prištinske vlasti ranije su zabranila direktoru vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da prisustvuje ustoličenju.

Do ustoličenja dolazi u trenutku kada Beograd ističe da je izložen velikom pritisku sa Zapada da promeni svoj stav o Kosovu. Neposredno po izboru, patrijarh Porfirije izjavio je da je "referendum na Kosovu izvršen na Vidovdan, 1389. godine". Pećka Patrijaršija, mada u Raško-prizrenskoj eparhiji, predstavlja manastir pod neposrednom upravom poglavara Srpske crkve. Na dan ustoličenja obeležava svoju slavu - Pokrov presvete Bogorodice.

Patrijarh Porfirije je 46. srpski patrijarh, a 57. poglavar Srpske crkve, jer su prethodno to bili arhiepiskopi, počevši od prvog arhiepiskopa, Svetog Save.

"Naša deca su najvažnija nama... i da im obezbedimo mir. Niko drugi sem nas ne može da pruži takvu priliku... Poručujemo Srbima i Albancima i svima sa ovim prostorima, nađimo snagu, prepoznajmo Boga i čuvajmo jedni druge", naveo je Porfirije u besedi.Izvor: B92
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC