Obećanje ludom radovanje: Poskupljuje struja!


31.10.2022 08:29


'Elektroprivreda Republike Srpske' planira uvođenje takozvane 'blok tarife' po kojoj će skuplje kilovate plaćati svi oni koji budu imali prekomjernu potrošnju.



Oni koji budu štedjeli struju dobijaće i do 50 odsto manje račune najavljivano je iz "Elektroprivrede Republike Srpske" pred izbore, a kada su izbori završeni ispostavilo da je to samo dio priče.

To je potvrdio i sam generalni direktor "Elektroprivrede" Luka Petrović koji sada najavljuje novi način obračuna utroška električne energije i uvođenje takozvane "blok tarife" po kojoj će skuplje kilovate plaćati građani koji se budu grijali na struju, odnosno svi oni koji budu imali prekomjernu potrošnju.

„Nije riječ o klasičnim poskupljenjima, to je samo domaćinski odnos Elektrprivrede Republike Srpske prema domaćinstvima i privrednicima.

Moramo da zaštitimo onoga koji štedi, ali i da naplatimo onome koji troši više. Nije ovo sistem poskupljenja, već sistem energetske stabilnosti", rekao je generalni direktor “Elektroprivrede Srpske", Luka Petrović.

Narodni poslanik iz Trebinja Nebojša Vukanović kaže da je bilo očekivano da dođe do poskupljenje električne energije nakon izbora jer su "Elektroprivreda" i njena zavisna preduzeća iskorišćena za kampanju vladajućeg režima i da sada to građani moraju nadoknaditi.

"Mi znamo da su izvučene desetine miliona maraka iz elektronergetskog sektora da bi režim i SNSD finansirali izbornu kampanju, a po tradiciji odmah poslije izbora dolazi do povećanja kako bi se amortizovao ogroman gubitak na teret građana.

Tako da najave poskupljenje koje će biti veće od očekivanih pokazuju kakve su istinske namjere režima", rekao je Vukanović.

Povećenje električe energije najavljeno je i privrednicima, koji će morati sve to ukalkulisati u cijene svojih proizvoda.

"Svako poskupljenje ne može biti pozitivno. To će povećati cijenu koštanja i konkurentnosti naših proizvoda, te će imati manje mogućnosti, odnosno odraziće se na pritsiak za povećenja cijena naših proizvoda, ali uzimijaući u obzir objektivne okolnosti koje su izazvane situacijama koje nisu privredne, već političke i globalne, pa sumnjam da mi možemo materijalno da utičimo kao društvo i kao regija s obzirom na našu veličinu i kapacitet na ta globalna dešavanja", rekao je Vladimir Krstić, finansijski direktor "Alumine".

U Područnoj privrednoj komori Bijeljina još uvijek ne znaju koliko će struja biti skuplja u Republici Srpkoj, ali se nadaju da će to biti u mjeri koju privreda može da podnese.

"Teško je na to reći jer ne znamo koliko će to poskupljenje biti, kakva će statove zastupati "Elektroprivreda",  ali u svakom slučaju mi moramo polaziti od jednog resursa, a ono čime sam bio nezadovoljan stavovima ERS da su praktično uvijek izlazili sa argumentima nekih berzanskih cijena električne energije.

Možemo provjeriti i napraviti paralelu koliko košta nafta u Katru itd. Dakle, mi  svoje resusre treba da naplaćujemo onoliko koliko to može privreda da podnese, imajući u vidu sve probleme koje imamo sa aspekta konkurentnosti i drugih, tako

da će se tu naći neka kompromisna rješenja i neće biti preveliki udar na Republiku Srpsku", rekao je Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina.

Podsjetimo, Regulatorna komisija za energetiku još uvijek razmatra zahtjeve pet preduzeća iz sastava "Elektroprivrede" koja traže uvećanje naknade za korišćenje distributivne mreže, zbog čega će ukoliko se zahtjevi usvoje, doći do značajnog poskupljenja električne energije.



Izvor: BN
Foto: BN