Ovo je najbrža obuća ikada


01.11.2022 09:19


'Najbrže cipele' na svetu mogu da vas nateraju da hodate tri puta brže. Na tržište dolazi 'Moonwalkers' najbrže cipele na svetu za hodanje



Najbrže cipele “Moonwalkers”, izgledaju kao futuristički roleri, ali ne zahtevaju od korisnika da balansira više nego što bi normalno hodali.

Kada ih obučete na svoje noge (stopala) mali električni motori pokreću osam točkova koji vas pokreću napred do 11 km ( 7 milja) m na sat.

Ideja koju je napravio mala kompanija “Shift Robotics”, a ideja je palana pamet osnivaču Ksunjie Zhang-u pre pet godina nakon što ga je auto skoro srušio sa skutera i odlučio je da umesto toga ide na posao pešice.

Ali da bi “poboljšao“ putovanje, iskoristio je svoje iskustvo kao inženjer mlaznog pogona da pronađe načine da ide brže. Zhang i njegov tim razvili su kontroler motora, precizni menjač i bateriju koji su svi minimizirani da stane u “Moonwalker” cipele piše news.sky

Ali prava inovacija je uključivanje algoritama veštačke inteligencije koji analiziraju i prilagođavaju se hodu korisnika, čineći Mesečeve cipele “produžetak vaših nogu to jest, nogu ljudi“.

“Najbrže cipele” se mogu potpuno napuniti za oko 90 minuta i imaju domet od 6,5 milja (10.5 km) Dok im je ukupna težina 1.9 kg a mogu podneti korisnika do 100 kg težine.


Moonvalkers koriste sa skoro svakim parom cipela, a svaka jedinica ima električni motor od 300 vati koji pokreće set od osam poliuretanskih točkova. Sličnih onome što biste pronašli na paru klizaljki, ali sa mnogo manje točkića, i ne sve u jednom redu, tako da nije potrebno balansiranje.

Senzori prate hod korisnika dok algoritmi automatski prilagođavaju snagu motora kako bi se uskladili, sinhronizovani između svake noge, tako da se dodatna brzina povećava i smanjuje kako korisnik hoda brže ili sporije. Preklopni deo prstiju se savija na isti način kao i cipela, tako da se Moonvalkers osećaju udobnije i prirodnije za hodanje piše portal Gizmodo

U promotivnom videu Shift Robotics kaže: “Moonwalkeri cipele počinju u zaključanom režimu, gde naša elektronska kočnica potpuno zaključava točkove.

“Da biste ušli u režim smene, gde hodate brzim hodom , podignite desnu petu u vazduh i rotirajte je u smeru kazaljke na satu prema levoj nozi dok prst držite na tlu.

„Da biste se vratili u zaključani režim, podignite desnu petu u vazduh, a zatim se vratite na zemlju kao i obično. Sada ste spremni za stepenice, autobuse, vozove ili bilo gde drugde gde ne želite da hodate brzinom brzog hoda.”

Trenutno najbrže cipele”Moonwalkers” možete kupiti na kickstarter platromi uz doprinos od 999 dolara “Early Bird“. Očekuje se da će puna maloprodajna cena za par Moonvalkers-a biti oko 1.400 dolara kada budu pušteni u prodaju sledeće 2023 godine. Gore pomenuta firma je do sada prikupila preko 153.000 američkih dolara.



Izvor: Zanimljivosti
Foto: Moonwalkers