Inflacija je rekordna, kamatne stope će da rastu


02.11.2022 11:45


Bosna i Hercegovina je dostigla rekordan nivo inflacije, trenutno ona iznosi 17, 3 posto, iako je prema projekcijama Centralne banke BiH iz maja, predviđena ovogodišnja inflacija iznosila 14,5 posto, izjavio je za BHRT-a guverner Centralne banke BiH Senad Softić 



Softić je kazao da mjere koje sprovodi Centralna banka BiH sa podizanjem referentne kamatne stope i depozitne, predstavljaju pokušaj ublažavanja naglog i velikog nivoa inflacije.

Prema njegovim riječima, doći će do rasta kamatnih stopa.

-Mi smo govorili da će doći do rasta, pogotovo za građane i privredu koji imaju promjenjivu kamatnu stopu, iz prostog razloga što je do jula bila negativna stopa. Evropska banka je podigla stopu i preći će 2 posto što će se sigurno referirati na bankarski sektor, rekao je Softić.

Guverner Centralne banke je istakao kako se rast kamatnih stopa očekuje u januaru, ali će, prema njegovim riječima, one biti minimalne.

Najavio je da bi Bosna i Hercegovina uskoro mogla da uđe u novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

-To bi bila dobra poruka za investitore. Postoji mogućnost za novi aranžman. Mislim da oni čekaju da se uspostavi nova vlast i bilo bi dobro da to bude što prije, jer je to za nas veoma važno, u ovom vremenu rasta kamatnih stopa, kazao je Softić.



Izvor: BN/BHRT
Foto: BHRT