E-skuteri uzrokuju više povreda nego bicikli ili motocikli


09.05.2022 09:32


Istraživanje sprovedeno u Finskoj pokazalo je da je mogućnost povrede veća pri vožnji e-skutera nego motora ili bicikla. Prema statistikama najviše povreda dogodi se u periodu od ponoći do ranih jutarnjih sati, a tipičan pacijent je muškarac u alkoholisanom stanju.



Studija je obuhvatila 331 ispitanika koji je bio pacijent sa povredama zadobijenim vožnjom e-skutera na odeljenju u Tampereu. Podaci kompanija za iznajmljivanje skutera koje posluju u finskom gradu otkrile su da su vozači e-skutera obavili preko 1,8 miliona putovanja tokom tog perioda, što znači da je bilo otprilike 18 prijema u hitnu pomoć na 100.000 vožnji ili 7,3 na 100.000 pređenih kilometara.


Istraživanje pokazalo da su električni skuteri opasniji od motocikala ili bicikala. Glavni autor studije ortoped Aleksi Reito je istakao da su ovi brojevi mnogo veći u odnosu na one koji se tiču kretanja pešačenjem, biciklom ili motociklom.

Američkim istraživanjem iz 2007. godine navedeno je da je 10,3 povreda nastalo vožnjom motocikla, a 1,4 vožnjom bicikla i 0,2 pešačenjem. U Australiji su 2,3 povrede nastale vožnjom bicikla na 100.000 kilometara, dok je u Velikoj Britaniji 0,3 na 100.000 kilometara.

"Naravno da postoje ograničenja za generalizaciju, kao što su saobraćajna kultura i sigurnost u Finskoj u poređenju s drugim državama. Mislim da naša studija daje dobru procenu broja učestalosti povreda nastalih vožnjom električnog skutera", rekao je ortoped Aleksi Reito.

Finskim istraživanjem je utvrđeno koji je najveći rizik vožnje ovog prevoznog sredstva. Reito je ukazao da su povrede najčešće registrovane u periodu od ponoći do 6 sati ujutru. Prema njegovim rečima, tipičan pacijent je bio muškarac u alkoholisanom stanju. Time je potvrđeno ono što je gradska vlast već znala.

U Oslu je u julu tokom 2021. godine zabranjeno korišćenje električnih bicikala tokom noćnih sati. Većina nezgoda napravljena je iznajmljenim biciklom, pa se kompanijama koje se bave iznajmljivanjem savetuje rad na poboljšanju bezdednosti. Vodeća grupa za bezbednost na putevima pozvala je vlade mnogih zemalja da preduzmu hitne mere kako bi se smanjila nelegalna upotreba privatnih e-skutera na javnim putevima.

Prodaja privatnih e-skutera legalna je u Velikoj Britaniji, oni se mogu koristiti samo na privatnom zemljištu i nezakonito je koristiti ih na javnim putevima. Jedini e-skuteri koji se mogu voziti na javnim putevima u Velikoj Britaniji su oni koji se koriste u probnim šemama za iznajmljivanje koje je odobrila vlada.

Uprkos tome, procenjuje se da trenutno u Velikoj Britaniji postoji više od milion privatnih e-skutera.



Izvor: RTS
Foto: E-skuter