Zašto je volan automobila često lepljiv?


03.11.2022 09:17


Da li ste primetili da kada uzmete volan u ruke, u automobilu, on je lepljiv. Ako se pitate zašto je to tako, uskoro ćete dobiti odgovor na ovo pitanje.



Pretpostavljamo da ste primetili da je volan nekako lepljiv – kao neka vrsta lepka. Ne sećate se da ste po njemu prosuli bilo šta, od sokova do lepljive sode. Pa zašto izgleda lepljivo?

Postoji mnogo razloga…. Volani su uglavnom presvučeni veštačkom kožom ili vinilom, dva materijala koji mogu da sakupe mnogo površinskih ostataka poput znoja ili ulja sa vaših ruku, losiona ili masti od hrane.

Iako se možda nećete osećati kao da su vam ruke prljave u trenutku kada primetite lepljivost, to može biti „akumulacija“ od prošlih putovanja, odnosno držanja volana.

Prava koža je prozračna, što znači da možda neće zadržati toliko površinskog ulja kao sintetika. Ali to ne znači da je izuzet od tog osećaja lepljivosti.

Kada UV zraci udare u kožu volana, mogu da iznesu ulja u tkanini na površinu, stvarajući osećaj klizavosti. (Lepila koja se koriste za lepljenje kože takođe mogu “prokrvariti”)

Kao što verovatno možete pretpostaviti, jedno lako rešenje je čišćenje volana. Možete koristiti krpu za čišćenje dizajniranu za određeni materijal volana ili vlažnu krpu za pranje. Ako je koža, možda ćete želeti da nanesete balzam, pod uslovom da je pogodan za volan automobila.

Alternativno, možete uzeti, na primer, par vozačkih rukavica, koje ne samo da poboljšavaju prianjanje na volanu, već sprečavaju da ulje i druge nečistoće pređu sa vaših ruku na volan.



Izvor: Zanimljivosti
Foto: Pixabay