Na birou hiljade nezaposlenih, a radnika nema


08.11.2022 08:11


Iako na evidenciji nezaposlenih u Srpskoj ima hiljade radnika raznih profila, čak i onih za koje pojedina preduzeća traže radne dozvole za uvoz iz inostranstva, poslodavci kažu da se biroima i ne obraćaju jer smatraju da tamo nema adekvatnog kadra koji zaista želi da radi.



Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, na kraju septembra ove godine bilo je 66.504 nezaposlenih, od čega 52.007 njih sa određenom stručnom spremom, a 13.497 bez ikakvog zanimanja.

Aktivnih tražilaca posla samo sa trećim stepenom stručne spreme na kraju septembra bilo je 21.211, od čega ugostitelja, za kojima u ljetnim mjesecima vlada jagma, 2.193.

Nezaposlenih sa diplomom iz metalske struke bilo je 3.917, tekstilaca 1.393, a građevinara 509.

Iako su ti brojevi jasni, poslovna zajednica tvrdi da radnika u ugostiteljstvu, metalskoj struci, građevini nema ni za lijeka.

Zašto poslodavci ne angažuju nezaposlene sa biroa, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS Zlatan Tatić priznaje da nema objašnjenje.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević smatra da jedan dio onih koji se nalaze na biroima radi na crno, bilo u nekoj firmi ili za sebe, da drugi uopšte ne žele raditi, a treći se ne pronalaze u zvanju za koje su se školovali.  

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić ne spori da u Srpskoj na jednoj strani postoji suficit određenih zanimanja, a na drugoj deficit, ali naglašava i da poslodavci imaju predrasude.

– Zašto poslodavci sami traže radnike iako je naš posao da posredujemo, ne znam. Imamo situacije da nam se određene firme obraćaju sa zahtjevom za radne dozvole strancima, a da prethodno uopšte nisu tražili radnu snagu koju mi imamo na evidenciji – tvrdi Vujičić.



Izvor: Glas Srpske
Foto: Glas Srpske