Alarm za uzbunu uveliko zvoni, ali ga niko ne čuje


11.11.2022 09:36


Svake godine opada broj prvačića u školama širom Republike Srpske. Mladi odlaze, đaka je sve manje, a poboljšanja ni na vidiku... 



Bez prvačića je ostalo 121 područno odjeljenje u Republici Srpskoj, za školsku 22/23. godinu, dok je u 81-oj područnoj i četiri centralne škole upisan samo po jedan učenik. Pad upisa bilježi se i u Semberiji. Tako su dva sela ostala bez prvačića, a u četiri je upisan tek po jedan đak.

"U Republici Srpskoj se osjeća pad upisa prvačića, podgotovo u ruralnim područjima. Centralne škole u gradovima uspjevaju da upišu dovoljan broj za trenutno zaposlen nastavni kadar u tim školama", kaže Rade Simeunović, pedagog.

Uprkos višegodišnjim naporima da se stanovništvo zadrži u semberskim selima, sve je više mladih bračnih parova koji napuštaju selo i svoju egzistencijalnu budućnost vezuju za grad, ili odlaze u inostranstvo. Nestabilan posao i stambeno zbrinjavanje, neki su od problema. Smanjen broj učenika u osnovnim školama refleksija je pada nataliteta, smatraju demografi.

"Evo sada eksplicitni podatak 2013. BiH po popisu imala 302.000 osnovaca, 2021-2022. godina 264.802 u minusu je za 37.200 učenika ako idemo deceniju unazad onda je to oko 40.000 osnovaca manje", navodi Stevo Pašalić, demograf.

Nesigurnost, korupcija i odsustvo vladavine prava, tjeraju ljude sa ovih prostora.

Psiholog Danijela Ostojić kaže da svaki normalan čovjek traži bolje uslove za sebe, svoje dijete, svoju porodicu.

"Traži društva koja su više uređena. Nama je potreban uređen sistem, jer živimo u neuređenom sistemu i zato je i odliv prisutan", navodi ona.

Ako se ništa ne promjeni, smatra Simeunović, trend će se nastaviti i škole će ostati bez đaka.

"Kada škole ostanu bez đaka nastavni kadar koji je zaposlen u oblasti obrazovanja javiće se problem velikih tehnoloških viškova", upozorava on.

Očito da školska zvona se gase, a alarm za uzbunu uveliko zvoni, ali ga niko ne čuje.



Izvor: BN
Foto: BN