MMF: Inflacija u BiH je najveća na zapadnom Balkanu


11.11.2022 09:37


Inflacija u BiH je najveća na zapadnom Balkanu, a privredni rast će usporiti, zbog čega vlasti treba da smanje javnu potrošnju, a pomoć usmjere na najugroženije kategorije, kaže Endrju Džuel, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH. On je upozorio da će zaduživanje na međunarodnim tržištima biti sve skuplje, što posebno može uticati na Republiku Srpsku čija Vlada je, kako je podsjetio, najavila da će dio potreba za finansiranjem pokriti na međunarodnim tržištima.

"Vidjeli smo povećanje plata u javnom sektoru, povećanje penzija, a nismo vidjeli fokusiranje pomoći prema onima kojima najviše treba. Što se ova pomoć bude bolje usmjeravala biće to manji teret za javne finansije", smatra on.

Upitan zbog čega je inflacija u BiH najviša u regionu, on odgovara:

"To je dobro pitanje. Pred sobom nemam detaljne podatke da bih mogao odgovoriti precizno na njega, ali ono što Vam mogu reći je da hrana čini trećinu potrošačke korpe, tako da ako imate porast cijena hrane, to će imati veliki uticaj na ukupan indeks. Dvije kategorije koje najviše utiču na inflaciju su hrana i cijene transporta, a na cijene transporta značajno utiču cijene goriva".

Naša preporuka vlastima, kaže, i sada je da se posvete rješavanju problema povećanja troškova života.

"Građani su suočeni s inflacijom tako da su realne plate u padu. Mnogo je ranjivih koji prolaze kroz teška vremena. Mi mislimo da je prioritet da se krene u borbu protiv krize porasta troškova života. Ali to je sad izazovan posao jer, kao što sam objasnio, Republika Srpska ima velike potrebe za finansiranjem naredne godine i svi u BiH, ne samo RS, moraju biti pažljivi kako usmjeravaju pomoć, kako da je targetiraju prema najranjivijim slojevima".

Naglašava da to nismo vidjeli do sada.

"Vidjeli smo povećanje plata u javnom sektoru, povećanje penzija, a nismo vidjeli fokusiranje pomoći prema onima kojima najviše treba. Što se ova pomoć bude bolje usmjeravala biće to manji teret za javne finansije", kaže predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH.

 Izvor: BN
Foto: Arhiv/Agencije