UBRZO: Litar mlijeka = litar goriva?


14.11.2022 10:36


Stalna poskupljenja mlijeka, uz najavu novog rasta cijena, već neko vrijeme trese cijelu BiH. Poljoprivrednici sve više odustaju od proizvodnje, a proizvođači smatraju da se ne može isključiti mogućnost nestašice te osnovne životne namirnice.



Iako zvuči nevjerovatno, istina je: - Cijena litre mlijeka skoro je dostigla cijenu litre goriva. Mlijeko je u posljednjih godinu dana poskupjelo za skoro 1,5 KM. Građani litar ove osnovne životne namirnice sada plaćaju oko 2,5 KM.

Smatraju da je takva cijena mlijeka katastrofalna te da ovako strašno nikad nije bilo.

“Mislim da je nerealno da litar mlijeka u Semberiji ili Posavini na primjer, ili u Republici Srpskoj uopšte, košta  2.5 KM.

Mi nismo oni koji dižu cijene, poručuju farmeri. Petar Dragojlović, poljoprivrednik iz semberskog sela Amajlije kaže da je cijena mlijeka povremeno podizana za svega 2-3 feniga i da se novi rast obećava iz mjeseca u mjesec.

“Sad smo došli do cijene od 85 feniga i tu stojimo duže vrijeme. Međutim, cijena mlijeka u prodavnicama je sada došla do 2,5  KM. Poljoprivredni proizvođači od toga nemaju ništa. Rabat i cijena, sve ide u ruke i na ruku mljekara i trgovaca”, objašnjava Dragojlović.

Znaju to i građani koji su svjesni da, kao kupci dijele muku sa poljoprivrednicima te da najviše zarađuje onaj ko najmanje radi. Smatraju da je onima koji hrane narod pomoć države prijeko potrebna jer znaju, pogotovo oni koji su živjeli na selu, kolika je muka i posao doći do jednog litra mlijeka.

Potrebno je pomoći poljoprivrednicima da bi hranili goveda i održavali stočni fond. Isto tako bi moglo da se povede računa i o trgovcima koji u svemu tome uzimaju najviše para”, kaže jedan Bijeljinac.

Oni koji su prvi kad se proizvodi, poslednji su i skrajnuti kad se dijeli dobit. Ipak, reakcija države je izostala. Dragojlović kaže da je za sve što poskupi izgovor nafta.

“Ne ide ni moj trektor na vodu, ja takođe moram da sipam naftu. Traktorom moraš da obradiš zemlje, posiješ, obereš i doneseš hranu govedima”, ističe Dragojlović.

“Lakše mi je da poizvodim kukuruz ili pšenicu i djetelinu i prodam ih nego da ovako mučim sebe, ali i krave”, jasan je Dragojlović.

Proizvođači mlijeka ne isključuju mogućnost nestašice na tržištu u BiH. Zato ne treba da nas čudi ako se u budućnosti suočimo sa apsurdom da lakše i jeftinije dođemo do litar goriva nego do litar mlijeka.



Izvor: BN
Foto: BN