Švajcarci na berzi prevareni, sada RS nude nagodbu


15.11.2022 11:15


Švajcarska konsultanstka firma „Synergy Wealth Management“, koja je tužila Republiku Srpsku tvrdeći da je prevarena prilikom 300 miliona evra vrijedne emisije obveznica RS na Londonskoj berzi, ponudila je danas nagodbu navodeći da je spremna da prihvati i mnogo manji iznos od 2,9 miliona KM koliko tužbom traži.



Ova firma je krajem juna podnijela tužbu protiv RS tvrdeći da nije ispunila Srpska obaveze prema njima, odnosno da nije platila dogovoreni iznos.

S druge strane, Srpska tvrdi da nikakva obaveza ne postoji jer ugovor sa tom kompanijom nikada nije potpisan.

U Okružnom privrednom sudu u Banjaluci danas je održano pripremno ročište u ovom sporu, a zanimljivo je da je punomoćnik švajcarske firme predložio dogovor navodeći da su spremni da se „poravnaju i na mnogo manji iznos od onog koji su tužbom tražili“.

Muhić: Nećemo odustati od naknade, ali smo vrlo raspoloženi za dogovor

„Bez obzira na to što ugovor nije potpisan, dokumentacija koju smo priložili uz tužbu ukazuje na vrlo bogat odnos dvije strane. Naš klijent ni po koju cijenu neće odustati od naknade, ali je vrlo raspoložen za dogovor“, rekao je advokat Faik Muhić.

Kazao je da bi njegov klijent pristao i na ponudu koju mu je ranije dala ministarka finansija Zora Vidović.

Vlasnik „Synergy  Wealth Management“ Mađid Dušan Pajić ranije je za CAPITAL tvrdio da mu je Zora Vidović ponudila isplatu 300.000 evra, odnosno pet puta manji iznos od dogovorenog, što je odbio.

Muhić je rekao i da su oni i dalje stava da je između švajcarske firme i RS nastao poslovni odnos koji je podrazumijevao da tužilac pruža usluge finansijskog konsaltinga prilikom emisije obveznica na Londonskoj berzi i da to RS nije mogla realizovati bez pomoći međunarodnih eksperata.

Za to je, dodaje, njegov klijent očekivao i dogovorenu naknadu.

„Tužilac je doveo u vezu tuženu i banku Societe Generale i bio u kontaktu sa odgovornim licem te banke od kraja 2019. do aprila 2021. godine. Stav tužene da nema nikakvu obavezu prema tužiocu jer nisu potpisali ugovor ne stoji, jer određeni ugovori proizvode pravno dejstvo iako su u usmenoj formi, a naročito ako se vidi da je ponuda tužioca bila prihvaćena i da se po njoj postupalo“, rekao je Muhić.

Vlada odbila da dostavi podatke o konsultantima kojima je dala novac

Kazao je i da će biti vrlo interesantno vidjeti ko je umjesto njegovog klijenta dobio honorar za ove usluge te zatražio od suda da Vladi RS naredi da dostavi dokumentaciju u vezi sa tim, s obzirom na to da njihovoj kancelariji nisu htjeli da je dostave.

„Mi tu dokumentaciju nismo dobili, ali bi iz nje bilo vidljivo da su poslovi na koje se poziva tužilac izvršeni i ko je dobio novac za to, kao i kada je sa tim posrednikom sklopljen ugovor“, naveo je on.

Obveznice na Bečkoj berzi kupile domaće banke

Švajcarska firma tvrdi i da se RS bez angažmana iskusnih međunarodnih konsultanata i lobiranja ne bi mogla zadužiti na međunarodnom tržištu na kojem se predstavila kao „problematična“.

U prilog toj tvrdnji naveo je da su obveznice Srpske na Bečkoj berzi prije nekoliko godina kupile isključivo banke iz BiH.

Vlasnik „Synergy  Wealth Management“ Mađid Dušan Pajić u tužbi, između ostalog, tvrdi da je tokom saradnje sa Ministarstvom finansija i Vladom RS svjedočio vrlo negativnom uticaju obveznica emitovanih na Bečkoj berzi na finansije RS i njenu finansijsku reputaciju.

Međutim, istakao je da bi ovakav spor sigurno trajao dugo, što njegovom klijentu nije ekonomski interes zbog čega je izrazio spremnost za dogovor mimo suda.

Srpska je u odgovoru na tužbu navela da osporava i pravni osnov i visinu tužbenog spora.

Međutim, predstavnica Pravobranilaštva Republike Srpske Nevenka Uletilović danas nije mogla da se izjasni o prijedlogu tužioca navodeći da joj za to treba i stav Ministarstva finansija RS koje zastupa.

Rekla je da je i Srpska pripremila brojne dokaze, a među kojima je, takođe, email prepiska.

Ročiste će biti nastavljeno početkom iduće godine.



Izvor: Capital
Foto: Capital