Potrebne su vam četiri plate za kvadrat stana


26.11.2022 22:55


Cijene kvadrata nekretnina sada dostižu vrtoglave iznose. Dilema onih koji do sada nisu riješili stambeno pitanje je da li se sada upuštati u tu avanturu ili čekati pad cijena? No, ako je suditi prema riječima struke, teško da će cijene ikada biti kao prije pandemije. No, barem se očekuje stagnacija. Gradi se i prodaje se. Po rekordnim cijenama. Cijene i starogradnje rapidno rastu. Prosječna cijena po kvadratu je 2587 KM – veća za čak 41% u odnosu na prošlu godinu. Oni koji su kupili kvadrat za 2350 KM u novogradnji prije dvije godine sada bi za njega dali 3700 KM.

”Kada sad gledamo ove prosječne plate od 1000 maraka i stanove od 4000 KM za m2 to znači da vama trebaju četiri plate za jedan kvadrat, to znači da je priuštivost mnogo manja odnosno za 30%”, primjetio je finansijski eskpert za promet nekretnina Dino Osmanbegović.

Jasmina iz Sarajeva stambeno pitanje riješila je prije osam godina, stan od 70 kvadrata koji je tada kupila sada bi, prema procjeni, bio skuplji za 100 hiljada maraka. Rast cijena ocjenjuje nerealnim.

Mnogi se enormno zadužuju, a tu su i kupci iz dijaspore. Imućni pak kupuju stanove radi iznajmljivanja. I dalje je neizvjesno da li će cijene početi padati.

”Katastrofa… veliki je rast cijena postavlja se pitanje otkud ljudima pare pa ih toliko kupuju’‘, pitaju se neki građani pred kamerama N1.

”Te cijene ne mogu opstati, preskupo je trenutno”, konstatuju još neki od njih.

Da ovakve cijene ”ne mogu opstati” saglasni su i vještaci arhitektonske struke. Dobra vijest za one koji razmišljaju riješiti stambeno pitanje jeste već sada izvjesna stagnacija cijena.

”Precjenjuje se apsolutno. Ovaj balon koji je ovoliko narastao sljedeće godine počet će da se smanjuje. Mi nikada nećemo biti na nivou cijena od prije godinu ili tri četiri… ali će se ovo zaustaviti. Moj savjet je da oni koji žele kupiti još malo sačekaju jer su cijene apsolutno precijenjene”, istakla je sudska vještakinja arhitektonske struke Lamija Džomba.

Brojni građani iz Sarajeva zbog toga su kupovali stanove u Istočnom Sarajevu. No, i u ovom gradu cijene su mnogo veće nego prije godinu dana. Sada je i tamo primjetan novi trend.Izvor: N1
Foto: N1