Putin potpisao: Nema izvoza nafte nekim državama


28.12.2022 12:23


Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Ukaz o specijalnim merama na graničnu cenu za rusku naftu i naftne derivate koju su uvele neke države.



Kako se navodi u dokumentu, ove mere uvode se "u vezi sa neprijateljskim i suprotnim međunarodnom pravu koracima Sjedinjenih Američkih Država i stranih država i međunarodnih organizacija koje su im se pridružile" i u cilju zaštite nacionalnih interesa Ruske Federacije.

Predsednik Rusije je zabranio isporuke nafte i naftnih derivata iz Rusije onima koji u ugovorima propisuju gornju granicu cena. Putin je takođe zabranio isporuku nafte stranim kupcima ako se u ugovorima koristi mehanizam ograničenja cena.

Isporuke ruske nafte i naftnih derivata u zemlje koje su uvele gornju granicu cena biće moguće samo na osnovu specijalne Putinove odluke.

Praćenje poštovanja ukaza predsednika Ruske Federacije o kontramerama na uvođenje gornje granice cena ruske nafte vršiće Ministarstvo energetike. Dokument stupa na snagu 1. februara i biće na snazi do 1. jula 2023. godine.



Izvor: Sputnik
Foto: Tanjug