ZDRAVLJE: Recite NE slušalicama u ušima!


05.01.2023 10:17


Prodaja bežičnih slušalica je u velikom porastu, što znači da će oni koji ih imaju mnogo više vremena provoditi sa slušalicama u ušima. Kao rezultat toga, možda će primetiti da su im uši mnogo lepljivije. Šta se zapravo dešava sa našim ušima kada nosimo slušalice?



Iako su bežične slušalice prilično nove na tržištu, već postoji veliki broj istraživanja koja prate posledice dugotrajne upotrebe slušnih aparata koji rade na sličnom principu kao bežične slušalice. Rezultati ovih istraživanja pokazjuju da dugoročna upotreba slušnih uređaja može dovesti do problema sa lučenjem ušne masti.

 

Čemu služi ušni vosak?

 

Proizvodnja ušne masti (poznate i kao cerumen) je normalan proces kod ljudi i mnogih drugih sisara. U blizini otvora ušnog kanala uvek treba da postoji tanki sloj voska.

Ušni vosak je vodootporan i ima zaštitnu funkciju. On deluje tako što vlaži kožu spoljašnjeg ušnog kanala i deluje kao zaštitni mehanizam za sprečavanje infekcije, pružajući prepreku insektima, bakterijama i vodi. Vlažan ušni vosak je žućkast i lepljiv, dok je suvi više bele boje.

U stvari, ušni vosak je toliko efikasan, da postoje izveštaji kako se u 19. veku koristio kao efikasan balzam za ispucale usne.

Ušni vosak je prirodna supstanca koja se proizvodi u spoljnom delu ušnog kanala. Nastaje izlučivanjem uljnih i znojnih žlezda koje oslobađaju folikuli dlake, a zatim zadržavaju prašinu, bakterije, gljivice, dlačice i mrtve ćelije kože u obliku voska.

Spoljni ušni kanal može se smatrati kao sistem pokretnih stepenica, pri čemu se vosak uvek kreće prema spolja, sprečavajući da se uši ispune mrtvim ćelijama kože. Ovom kretanju voska ka spolja pomažu i prirodni pokreti vilica, a kada ušni vosak dođe do kraja uha, jednostavno ispadne.

 

Kako slušalice utiču na ove procese

 

Uho se samo čisti i najbolje obavlja svoju funkciju ukoliko nema drugih prepreka. Međutim, sve što blokira normalno napredovanje ušnog voska ka spolja može izazvati probleme.

Uobičajena upotreba uređaja za uši ne dovodi često do problema, ali produžena upotreba slušalica, na primer, ako ih ostavite po ceo dan, mogle bi:

 

– Zato što se ušni vosak nakuplja, zgušnjava i teško se prirodnim putem izbacuje;

– Zgusnuti ušni vosak može izazvati upalu. Dolazi do migracije belih krvnih zrnaca u ušni kanal i povećava se broj ćelija koje prave prepreku;

– Utiče na protok vazduha i zaustavlja isušivanje vlažne ušne masti. Kada ušni vosak zadržava svoju lepljivost tokom dužeg vremenskog perioda, podstiče nakupljanje;

– Slušalice zadržavaju znoj i vlagu u ušima, čineći ih sklonijim bakterijskim i gljivičnim infekcijama;

– Stvaraju prepreku prirodnom izbacivanju ušnog voska, što na kraju stimuliše sekreciju žlezda i povećava proizvodnju ušnog voska;

– Slušalice smanjuju ukupnu higijenu ušiju, ako jastučići slušalica nisu pravilno očišćeni ili su kontaminirani bakterijama ili infektivnim agensima;

– Oštećuju sluh ako je jačina zvuka previsoka.

 

Ukoliko se nakupi previše ušnog voska to može prouzrokovati i probleme sa sluhom, ali izazvati i simptome kao što su bol, nesvestica, zujanje u ušima, svrab i vrtoglavica.

Slušalice koje se nose preko ušiju mogle bi malo da pomognu ukoliko više vremena morate da provodite slušajući. One bar donekle omogućavaju dodatni protok vazduha u poređenju sa slušalicama koje se ubacuju u uho i bubicama.

Međutim, ni to nije dovoljno dobro kao ostaviti uši otvorene za spoljni vazduh, pa se i dalje može nakupiti ušni vosak.

Ipak, s obzirom na to da ne zatvaraju ušni kanal, manja je verovatnoća da će slušalice preko ušiju izazvati sabijanje ušnog voska ili uneti bakterije ili patogene u ušni kanal.

 

Uši čačkajte laktovima

 

U većini slučajeva najbolji način za kontrolu ušnog voska je da ga ostavite na miru. Ne preporučuje se često korišćenje pamučnih štapića za uši jer to može uvući ušni vosak nazad u ušni kanal. Stari lekarski savet glasi da uši čistimo laktom – drugim rečima, ne stavljajte ništa unutra!

Neke tradicionalne metode, poput kapi maslinovog ulja ili vosak od sveća, takođe mogu imati neželjene efekte i nisu od pomoći.

U svakom slučaju, naše uši imaju zadivljujuću sposobnost samočišćenja i trebalo bi da učinimo sve da ne ometamo taj prirodni proces.

U većini slučajeva slušalice neće stvoriti probleme, ali ipak će biti od pomoći da budemo svesni koliko vremena provodmo noseći ih. Naravno, uvek treba voditi računa da jačina zvuka bude u granicama bezbednog.



Izvor: RTS
Foto: Pixabay