Putnik spustio avion nakon što je pilotu pozlilo


12.05.2022 11:33


Putnik bez ikakvog letačkog iskustva uspeo je da spusti avion na aerodrom na Floridi, nakon što je pilot izgubio svest. Dramatična scena, koja podseća na nešto što biste mogli da vidite u nekom holivudskom akcionom blokbasteru, odigrala se juče kada je kontrola leta u južnoj Floridi dobila poziv od čoveka na jednom privatnom avionu.



„Ozbiljna situacija je u pitanju. Pilot je u nesvesti, a ja nemam pojma kako da upravljam avionom“, rekao je neidentifikovani putnik, prenosi Si-En-En.

Kontrola leta je primila njegovu poruku, a onda počela da određuje njegovu poziciju.

„Primljeno. Pokušajte da krila držite u ravni i polako počnite da se spuštate. Lagano gurajte kontrole i postepeno se spuštajte. Pokušajte da pratite obalu, na sever ili jug kako vam više odgovara. Sad ćemo da vas lociramo“, usledio je odgovor.

Mali avion, na kojem su bila dva putnika i pilot leteo je na visini od oko tri kilometra, a kontrola leta u Fort Pirsu je uspela da ga usmeri da prati obalu i konačno sleti na međunarodni aerodrom u Palm Biču.

Dok je sletao na pistu, piloti velikih komercijalnih aviona čudili su se šta na pisti radi „cesna“.

„Upravo ste bili svedoci da su dva putnika spustila avion“, rekli su kontrolori leta pilotu „Amerikan erlajnsa“ koji se spremao da poleti.

„Jesam li vas dobro čuo da su putnici spustili avion? Bože. Sjajno izvedeno“, rekao je pilot.

 

 



Izvor: RTS/Twitter
Foto: Screenshot