Ski centri na Manjači i Igrištima - nove Vladine promašene investicije?


13.01.2023 09:03


U vrijeme kada zimski turizam postaje upitan i u zemljama koje su tradiconalno po njemu prepoznatljive, Vlada Srpske namjerava da gradi dva “mačka u vreći”, odnosno ski centre na Manjači iznad Banjaluke i Igrištima kod Vlasenice, dok se zbrajaju gubici na mnogo višim planinama, poput olimpijske ljepotice - Jahorine. 



Neobično toplo vrijeme i rijetke sniježne padavine prisilili su skijališta širom Evrope da se zatvore. Pahulje su iščekivali od novembra i na Olimpijskom centru na Jahorini, dok zbrajaju gubitke u tekućoj zimskoj sezoni, koja je za njih izgubljena.

“Ako gledamo u odnosu na prošlu godinu već preko 10 miliona KM bismo ostvarili prihod da je bilo padavina ili da smo mogli da proizvodimo snijeg. Neophodna je temperatura -3 i niža da bi se proizvodio snijeg i da nema vlažnosti vazduha. Trenutno su velike vlažnosti vazduha, jer se zemlja zagrijala iza nas je najtopliji novembar u posljednjih 50 godina i najtopliji decembar u posljednjih 20 godina.”, kaže za BN direktor OC Jahorina Dejan Ljevnajić.


U vlasti Srpske nisu poučeni iskustvom sa Jahorine, pa uprkos tome najvaljuju izgradnju ski centara na Manjači iznad Banjaluke i Igrištima kod Vlasenice, koji su na mnogo nižima nadmorskim visinama. I sam predsjednik, Milorad Dodik priznaje da nisu ukalkulisali klimatske promjene.

“Dugogodišnje prognoze govore i odabir tih lokacija za ski centre apsolutno govori da je tu uključena i nauka i struka oko toga, a vremenske klimatske promjene niko nije ukalkulisao u tako nešto, očigledno da nam se to dešava. A ono što ćemo mi raditi i dalje ulagati, ali ćemo pokušati da ti ski centri postanu i centri u toku ljeta.” , rekao je Dodik.

Čini se da struka, nije dovoljno uključena u ove planove, jer meteorolozi prognoziraju da će ova, ali i naredne zime biti blage. U Evropi skijališta sa manjom nadmorskom visinom od 2.000 mijenjaju svoju namjenu i gase se. Dok je nadmorska visina na Manjači tek 1.200 metara.

“Ne postoji investicija u zimski centar ispod 2.000 metara nadmorske visine. Pitanje je da li je uopšte urađena studija opravdanosti iako je previđeno 53 miliona KM za tu investiciju u pitanju je njena isplativost, jer sigurno je da snijega neće biti kako ide globalno zagrijavanje. Veliki je rizik jedan takav projekat.”, navodi Mirjana Orašanin, poslanik SDS u NS Republike Srpske.

Navikli smo od Milorada Dodika da daje velika obećanja koja ga ništa ne koštaju, jer ih nikad ne ispunjava, a narod ga ne kažnjava, kaže narodni poslanik Nebojša Vukanović.

“Ako već ima novca da ulaže u ski centre i turizam mislim da bi ova vlast trebala razmisliti da nešto uloži tamo gdje bi to bilo opravdano i gdje bi se mogao napraviti dobar ski centar, a to je prostor između Gacka i Foče - planine Lebršnik, Maglić i Zelengora, a ne da obmanjuje javnost izjavama i lažnim obećanjima kako će se izgraditi ski centar Klekovača koji se gradi evo 15 godina, a još nisu došli do kamena temeljca.”

Investicije su poželjne, ali treba dobro izvagati da li će donijeti profit. To može predvidjeti samo struka. Za izgradnju ski centra ključna stvar koju treba uzeti u obzir je uticaj klimatskih promjena, a prema riječima predsjednika Doidka, to nije navedeno u trenutnim planovima.


Jasno je da bez dobro osmišljenih planova, nema ni efikasne realizacije, osim ako i priča o gradnji ski centra na Manjači, nije tek još jedno obećanje, koje se ne namjerava realizovati.



Izvor: BN
Foto: BN