BiH državljanstva se odreklo skoro 100.000 ljudi


01.02.2023 13:29


U proteklu 21 godinu državljanstva BiH se odreklo čak 95.836 ljudi. Samo u prošloj godini odreklo ga se njih 2.626, što je za 176 manje u odnosu na 2022. Podaci su to koji su i više nego poražavajući.Najave Mate Rimca da će uskoro pokrenuti proceduru dobijanja državljanstva BiH, iako to nikako ne želi, podsjetila nas je zašto hrvatski vizionar nije oduševljen time što će se zaputiti u ovu pravnu “avanturu”.

Podatak da procedura dobijanja bh. državljanstva može potrajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, uz preduslov da skupite “brdo” papira bez da vam neki od njih ne nedostaje, jasno govori zašto je to tako.

Za ovaj nepopularni trend se do sada odlučio zastrašujuće veliki broj bh. državljana. Razlozi zbog kojih se oni odlučuju na ovaj potez su brojni – od olakšica pri studiranju, preko boljeg ravnopravnog statusa u nekoj drugoj zemlji, pa sve do lakšeg putovanja.

Upravo su to najčešći razlozi kojeg navode bh. građani u neformalnim razgovorima u Ministarstvu civilnih poslova BiH, gdje se zahtjev podnosi, dok u pojedinim načinima sticanja državljanstva BiH nadležni organ je matični ured u opštini prebivališta.

Dodajmo i to da proces odricanja državljanstva Bosne i Hercegovine košta oko 800 KM.Izvor: BN
Foto: Pixabay