Njemačka zaustavlja četiri projekta u Srpskoj vrijedna 105 miliona evra


08.04.2022 15:46


Njemačka vlada je zbog secesionističke politike u Republici Srpskoj suspendovala četiri razvojna infrastrukturna projekta za koje je bilo izdvojeno 105 miliona evra, izjavila je njemačka ministarka za razvoj Svenja Schulze. 



Schulze je juče na plenarnoj sjednici Bundestaga, rekla da postoji saglasnost Berlina i Evropske komisije da treba povući konsekvence iz nacionalističkog i separatističkog kursa i da je zato njeno ministarstvo obustavilo pripremu tih projekata u RS „sve dok ne odustane od svih secesionističkih težnji”.

 

Ona je, međutim, naglasila da državi Bosni i Hercegovini treba i dalje pomagati, kako bi ona postala otpornija na spoljne uticaje, objavljeno je na sajtu Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke.

 

Precizirala je da je Njemačka od 1999. godine za BiH izdvojila 833 miliona evra razvojne pomoći i naglasila da će ta razvojna saradnja biti i nastavljena, prenosi agencija Beta.

 

„Ta zemlja je uprkos svežim ranama iz prošlosti, zajedno sa međunarodnom zajednicom postavila prve temelje funkcionalne države i značajno unaprijedila uslove života svojih stanovnika”, rekla je Schulze u raspravi povodom 30. godišnjice početka rata u BiH, koju je obojio i rat u Ukrajini.

 

Izvor: Patria


Izvor: Izvor: Patria
Foto: Izvor: Patria