Posebna sjednica o KiM, Vučić pred poslanicima


02.02.2023 10:13


Posebna sednica Skupštine Srbije na čijem je dnevnom redu izveštaj o pregovorima sa Prištinom od 1. septembra do 15. januara zakazana je za danas. 



Očekuje se i prisustvo predsednika Aleksandra Vučića.

Vučić je u sredu rekao da on ne beži nigde i da nema problem sa tim da ide pred svoj narod i parlament kako bi odgovorio svakome kao što je bilo i na prošloj sednici Skupštine o Kosovu i Metohiji, kada je, kako je rekao, slušao najgore uvrede i gadosti.

"Odgovoriću svakome, bez pravdanja, jer se borimo za svoju zemlju više nego što se sadašnja opozicija borila. Ako mislite da ćete da mi držite predavanje, da će to da budu vaši monolozi na koje nemam odgovor.... Znate, vreća ne uzvraća udarac, a časni i odgovorni i ozbiljni ljudi umeju da uzvrate politički udarac", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja o sednici parlamenta na kojoj će se razmatrati izveštaj o KiM i o stavovima koje opozicija već iznosi.

U izveštaju koji će se naći pred poslanicima se ističe da je u periodu od septembra do januara došlo do eskalacije krize, kao i sistemske diskriminacije i nasilja prema Srbima na Kosovu i Metohiji i ocenjuje da za takav razvoj događaja isključivu odgovornost snosi prištinska strana.

U izveštaju se ističe i da Beograd neće odustati od zahteva da ZSO bude hitno formirana i da će Vlada Srbije i ubuduće biti usredsređena na neposrednu zaštitu bezbednosti srpskog naroda u pokrajini i srpskih nacionalnih interesa.

Ocenjuje se i da su Beograd u proteklom periodu posrednici EU i drugi relevantni međunarodni subjekti okarakterisali kao konstruktivnu stranu u svim kriznim situacijama.

Poslanici vladajuće koalicije rekli su za Tanjug uoči sednice da će predsednik Vučić o problemu Kosova i Metohije na posebnoj sednici Skupštine govoriti državnički i odgovorno, ali da će, kako su naveli, sudeći prema izjavama opozicionih političara, izostati neophodno jedinstvo.

Opozicija, s druge strane, ocenjuje da će sednica imati smisla ukoliko se bude govorilo o francusko-nemačkom planu za rešavanje pitanja KiM, a ne samo o izveštaju o pregovorima sa Prištinom.



Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug