Nakon velike havarije struja došla u Banjaluku


06.02.2023 12:19


Struja je došla u veći dio Banjaluke, Laktaša, Gradiške, Prijedora... 



“Veliki dio Republike Srpske je ostao bez struje zbog havarije na elektroenergetskim objektima Elektroprenosa BiH u Bjelajcima u Mrkonjić Gradu”, rekao je za RTRS direktor Elektrokrajine Dragan Čavić.

Bez struje su ostali Banjaluka, Prijedor, Gradiška, Kneževo, Kotor Varoš, Novi Grad, Kozarska Dubica, Ribnik, Teslić kao i Sanski Most u Federaciji BiH.

“Oni preduzimaju sve aktivnost da aktiviraju snabdijevanje električnom energinom iz drugih pravaca. To nije nadležnost Elektrokrajine, ali ekipe iz Elektroprenosa rade sve da što prije riješe problem”, rekao je Čavić.

Istakao je da su svi ukuljučeni da što prije stave u napon sve one koji su ostali bez električne energije.

Do nestanka struje na širem području Krajine došlo je do djelimičnog raspada elektro-energetskog sistema, potvrđeno je iz Elektroprenosa za RTRS.

Kažu da se tačan uzrok utvrđuje.

Struja je došla u veći dio Banjaluke, Laktaša, Gradiške, Prijedora...

- Postepeno i po prioritetima pušta se električna energija u gradovima i opštinama na područiju Кrajine u kojima je došlo do nestanka zbog velikog kvara na visokonaponskoj mreži u nadležnosti "Elektroprenosa" BiH, izjavio je Srni direktor banjalučke "Elektrokrajine" Dragan Čavić.

"U kontaktima sa `Elektroprenosom BiH` rečeno mi je da su obezbijedili snabdijevanje iz drugih pravaca i da će postepeno po prioritetima, što je već počelo, uključivati rasklopnice. To automatski znači da će se električna energija pojaviti na srednjonaponskoj i niskonaponskoj mreži i u našoj nadležnosti kako bude uključivana koja rasklopnica", pojasnio je Čavić.

On je rekao da je na mreži "Elektroprenosa" BiH došlo do velikog kvara koji je izazvao ozbiljan problem, pa je danas na visokonaponskoj mreži onemogućeno snabdijevanje električnom energijom gotovo cijelog područija Кrajine.

Zbog havarije na elektroenergetskim objektima "Elektroprenosa BiH" u Bjelajcima u Mrkonjić Gradu bez struje su ostali Banjaluka, Prijedor, Gradiška, Кneževo, Кotor Varoš, Novi Grad, Кozarska Dubica, Ribnik, Teslić.



Izvor: BN
Foto: BN