Hotelska soba u dve različite države!


23.02.2023 12:32


Mali evropski hotel privukao je svjetsku pažnju zbog svoje jedinstvene pozicije. Hotel „Arbez“ u porodičnom vlasništvu nudi vam iskustvo „spavanja u dvije različite zemlje u isto vrijeme“. 



Ispostavilo se da se hotel nalazi tačno na vrhu međunarodne granice između Francuske i Švajcarske.

Ugovor iz Dapesa iz 1862. je razlog za ovo prilično neobično okruženje. Prema sporazumu, Francuska i Švajcarska su se dogovorile o maloj razmjeni teritorija kako bi se omogućila puna francuska kontrola nad obližnjim putem.

Ugovorom je predviđeno da sve zgrade duž granice ostanu na mjestu, što je okolnost koju je lokalni poduzetnik iskoristio da otvori radnju i bar, kasnije i hotel.

Rezultat toga je da je otprilike polovina hotela u Francuskoj, a druga polovina u Švajcarskoj.

 


RAZLIČITE UTIČNICE

 

Nevidljiva međunarodna granica prolazi kroz krevet i kupatilo jedne od soba. Ako se desi da gost spava u toj sobi, može to učiniti sa glavom u Švajcarskoj, a nogama u Francuskoj.

Ako ne možete da se odlučite između švajcarske ili francuske kuhinje, ovaj hotel i restoran su savršen kompromis, a lakše je i platiti račun, jer se primaju i euri i švajcarski franci.

Isto tako, hotel ima dva telefonska broja, po jedan za svaku državu, a sobe imaju dvije vrste utičnica, budući da Francuska i Švajcarska koriste različite standarde.

Porezi se plaćaju objema državama, po specifičnoj formuli pro-rata, u dogovoru sa poreznim vlastima obje zemlje.

 



Izvor: Avaz
Foto: Screenshot