Evo za koliko poskupljuje registracija vozila


09.03.2023 12:18


Od danas u Republici Srpskoj skuplja registracija vozila. Premija osuguranja bit će skuplja za 18 posto, a ukupni troškovi registracije osam posto. Dok osiguravajuća društva novi cjenovnik pravdaju inflacijom, vozači nezadovoljni zbog novog udara na kućne budžete.



Vijest, koja nije obradovala vozače u Republici Srpskoj, je od danas skuplja registracija automobila. Vozači smatraju da je poskupljenje polise za 18 odsto, a ukupne registracije za osam odsto neopravdano.

- Inflacija je zahvatila sve sektore, pa i tržište osiguranja. Porasle su cijene usluga automehaničara i rezervnih dijelova i da bismo mogli plaćati odštetne zahtjeve morali smo podići cijenu premije autoodgovornosti, kaže predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava Republike Srpske. Polisa osiguranja čini 40 odsto u strukturi cijene ukupne registracije, a ostalo su doprinosi vodoprivredi, Auto-moto savezu, Željeznicama, porez na upotrebu motornog vozila i ostale takse.

„Ako je bila registracija 450 maraka, od toga je polisa osiguranja 200, znači da će skočiti za 18 posto, što je nekih 30 i nešto maraka. Ovo je bio minimalan zahtjev za korekciju da bi društva mogla adekvatno isplaćivati štete svojim osiguranicima“, kazao je Bojan Popović, Skupština Udruženja osiguravajućih društava

U osiguravajućim društvima oštro demantuju da će vlasnici vozila, koji prvi put registruju vozilo zbog poskupljenja premije osiguranja plaćati do 200 maraka skuplju registraciju. Podsjećaju da oni po postojećem tarifnom sistemu plaćaju više od vlasnika automobila,koji su stekli pravo na popuste.

„Poskupljenje od 18 odsto premijskog dijela odnosi se na sve. Vozač koji prvi put registruje vozilo, danas i sutra kad stupi na snagu poskupljenje, ista je razlika ostala u cijeni kako danas tako i sutra“, navodi Borislav Doder, Osiguravajuće društvo .

U Republici Srpskoj se godišnje registruje 460.000 vozila. Prema odluci Vlade Republike Srpske, od 1. marta se prilikom registracije putničkih vozila plaćaju 12 umjesto devet maraka Auto-moto savezu Republike Srpske, koji će od toga profitirati oko 1,4 miliona marka godišnje.



Izvor: BHT
Foto: Pixabay