" />   " />   " />


Da li sam mogao drugačije?


15.03.2023 21:48


Zapitam se samo na trenutak, ali vrlo brzo shvatim da sam ja najbogatiji čovjek na cijelom svijetu, jer lak san, mirnu savjest, čist obraz i pogled oči u oči sa svakim nema cijenu, to bogatstvo ne možete kupiti, od neprocjenjive je vrijednosti. 

 


Piše: Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine

 

Кada je ljeta 2020. godine na dan Preobraženja Gospodnjeg donijeta odluka o mojoj kandidaturi ispred Srpske demokratske stranke za gradonačelnika, mislim da niko nije znao, pa ni ja sam, da će naziv praznika PREOBRAŽENJE biti simbol i osnovni motiv daljeg djelovanja i svih dešavanja koja su uslijedila.

Za ove dvije godine sazrio sam i ojačao kao čovjek u duhovnom smislu te riječi.

Gotovo svakoga dana preda mnom se nižu različiti životni i profesionalni izbori, komplikovane raskrsnice i brojni putokazi. Očigledno je da put koji sam izabrao duži i trnovitiji, sa mnogo prepreka, blata, neprohodan, opasan, nebezbjedan, put kojim se rijetko ko odlučuje da ide.

Mogao sam izabrati drugi pravac, ići prečicom, dobro utabanom i poznatom stazom gdje nema šiblja, gdje usput ubirate plodove, slatke voćkice, gdje nema nepoznanica, i da me baš briga za sve.

Šta mislite koliko je ''glava''/mandat vašeg gradonačelnika vrijedila samo noć nakon izbornog dana?

Šta mislite jesam li morao podići sve one krivične prijave, jesam li morao objelodaniti i dokumentovati sve malverzacije i krađe u Vodovodu i kanalizaciji, Toplani, Centru za kulturu, Centru za socijalni rad, Eko-Depu, Banji Dvorovi, jesam li morao podići krivičnu prijavu za neovlašteno korišćenje gradskog zemljišta u svrhu privatnog parkinga koji se naplaćuje, jesam li morao podići krivičnu prijavu za rušenje Vanekovog mlina?

- Jesam li se mogao nagoditi, jesam li se mogao praviti slijep i gluv i tu svoju obnevidjelost i gluvoću skupo naplatiti?

- Jesam li mogao da im se pridružim, da lijepo sarađujemo i nastavim tamo gdje je prethodnik stao?

- Jesam li mogao biti dio sumnjivih tendera, jesam li mogao izgovarati čuvenu rečenicu ''moja je trećina''!?

- Jesam li mogao napraviti simbiozu?

- Jesam li mogao postati dio ''sistema''?

- Jesam li mogao ucjenjivati ljude, udruženja, izvođače radova?

- Jesam li mogao biti kao i većina?

- Jesam li mogao prihvatiti mandat za narodnog poslanika, pa da lijepo primam dvije plate (doktorsku i poslaničku), osiguram svoju ''fotelju'', okrenem se i odem bez pardona?

 

Da sam htio sačuvati svoju ''fotelju'' mogao sam drugačije, mogao sam se kloniti onog putokaza na kojem piše PRAVDA, ali nisam, izabrao sam upravo taj pravac znajući odlično šta me čeka, i ne kajem se i nisam se pokajao nijednog trenutka!

Čak i sada jedan moj telefonski poziv, jedna moja poruka, jedan moj indirektni pozdrav, jedan moj namig, može me vratiti na staze one prečice gdje rastu ''rajski plodovi'', izbor je na meni!

Ovih dana mi često govore, kupuju ljude, nude 100, 200, 300КM, nekome asfalt, nekome sredstva za sjetvu, nekome posao, nekome tender, nekome funkciju, vagaju koliko će kome dati za ''moju glavu''. Probudi se onaj nemir u čovjeku i pomislite jesam li ja toliko lud da se za milione ne prodajem dok se drugi prodaju za 100 КM ne bi li kupili svoju propast?

Stane čovjek i zapita se, vrijedi li ova žrtva?

Zapitam se samo na trenutak, ali vrlo brzo shvatim da sam ja najbogatiji čovjek na cijelom svijetu, jer lak san, mirnu savjest, čist obraz i pogled oči u oči sa svakim nema cijenu, to bogatstvo ne možete kupiti, od neprocjenjive je vrijednosti.

Sloboda od okova uz činjenicu da vas niko ne može ucijeniti i kupiti je poput slobode ptice koja leti do nebeskih visina!



Izvor: BN
Foto: Ljubiša Petrović