Ako Džo Bajden pobijedi rat SAD i Rusije izvjestan


16.03.2023 08:34


Naredni predsednički izbori u SAD mogli bi da odrede sudbinu čovečanstva! Ukoliko pobede demokrate, rat SAD i Rusije je izvestan, dok bi pobeda republikanaca smirila strasti između dve nuklearne supersile. Ukoliko pobedi Džozef Bajden, predstavnik Demokratske stranke, SAD bi mogle direktno da se umešaju u rat u Ukrajini, izjavio je novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, koji je otkrio da su Sjedinjene Države sa Norveškom minirale gasovod Severni tok.

Druga opcija je pobeda Rona Desantisa, sadašnjeg guvernera Floride, koji se poslednjih meseci sve češće pominje kao najverovatniji protivkandidat iz redova Republikanske stranke, a koji je pak izjavio da zaštita Ukrajine nije vitalni interes SAD.

Sličan stav ima i bivšu predsednik SAD Donald Tramp, koji nije odustao od namere da ponovo izađe na megdan Bajdenu.

Bajden je od početka rata otvoreno stao na stranu Ukrajine, a SAD su toj zemlji dale vojnu opremu u vrednosti od više desetina milijardi dolara. Iako je više puta istakao da se američki vojnici neće boriti u Ukrajini, sve je više onih koji veruju da će do toga ipak doći.

Jedan od njih je i Herš, koji je na sastanku američke nevladine organizacije „Komitet za republiku“ rekao da se situacija u Ukrajini za SAD može odvijati po scenariju vijetnamske kampanje, pošto, uprkos isporukama oružja, snage kijevskog režima možda neće izdržati.

- Kažu mi da će igra biti ovakva: „Ovo je NATO, podržavamo NATO u ofanzivnim operacijama protiv Rusa“, što neće zavarati svet, neće nas... Mi smo oni koji su u ratu sa Rusima. Ali zašto bismo to radili? - upitao je Herš.

On je podsetio i na iskustvo bitke kod Staljingrada, kada je sovjetska armija uspela da preokrene tok bitke.

- Zar zaista želimo da se petljamo s ovim momcima? Mislim da ne. Nismo spremni - primetio je on, i dodao da se Amerikanci verovatno samo zavaravaju u vezi s tim šta se u Ukrajini dešava, naglasivši da Rusija u Ukrajini još nije ni upotrebila svoje „glavne snage“.

S druge strane, Desantis je u intervjuu za Foks njuz izjavio da zaštita Ukrajine nije vitalni interes SAD. Na upitnik voditelja Foks njuza Takera Karlsona poslat potencijalnim predsedničkim kandidatima Republikanske partije, odgovorio je, između ostalog, „da SAD imaju mnogo vitalnih nacionalnih interesa, ali da dalje uplitanje u teritorijalni spor između Rusije i Ukrajine nije jedan od tih interesa“.

On je naveo da su vitalni interesi SAD zaštita američkih granica, podrška vojsci SAD, dostizanje energetske sigurnosti i nezavisnosti, kao i suočavanje s izazovom koji predstavlja ekonomska, kulturna i vojna moć Kine, dodavši da je Bajdenova administracija Ukrajini izdala „virtuelni blanko ček“.

Desantis smatra i da SAD ne treba da šalju Kijevu rakete dugog dometa ili borbene avione F-16, zbog toga što taj potez povećava rizik od rata između dve nuklearne sile, Amerike i Rusije.

S njim se složio i bivši predsednik SAD Donald Tramp.Izvor: Alo
Foto: Tanjug