Vlada krije gdje je našla novac za otplatu bečkih obveznica


16.03.2023 08:28


Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović kazala je da Srpska uskoro kreće sa plaćanjem obaveza proisteklih iz emisije obveznica na Bečkoj berzi, koje na naplatu dospijevaju sredinom godine. 



Srpska se 2018. godine zadužila na Bečkoj berzi 180 miliona maraka i taj novac mora da vrati do 30 juna. Vidovićeva kaže da će svi oni koji su kupili obveznice biti isplaćeni, ali ne otkriva iz kojih izvora je novac obezbijeđen.

“Sredstva za isplatu tih obveznica biće obezbijeđena, tačnije već su obezbijeđena samo nisu na računu. Nema bojazni da se obveznice neće isplatiti, a do dana dospijeća biće namireni svi koji su ih kupili. Nema potrebe za brigu, sve će biti završeno na vrijeme i u skladu sa zakom”, kazala je ona.

S obzirom na to da ministarka Vidović tvrdi da je novac obezbijeđen, moguće je da Srpska oslanja na kredit od Mađarske od 110 miliona evra.

Naime, kako je pisao Capital, Srpska se kod mađarske Izvozno – uvozne banke zadužuje na deset godina sa grejs periodom od godinu dana i po fiksnoj kamatnoj stopi od pet odsto.

Namjena tog zaduženja je finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dijela duga. Vlada će platiti i naknadu za rezervaciju od 0,5 odsto godišnje na nepovučena sredstva.

Prema preliminarnim podacima javni dug RS koji podliježe zakonskom ograničenju na kraju oktobra je iznosio 5,087 milijardi KM ili 36,3 odsto procijenjenog BDP-a za 2022. godinu.

Srpskoj u ovoj godini na naplatu dospijeva dug od 1,15 milijardu KM, a u taj iznos su uračunate i obveznice iz 2018. godine koje je Vlada prodala na Bečkoj berzi.



Izvor: Capital
Foto: BN