Zemlja u kojoj je uvreda kucanje čašama


16.03.2023 10:50


Dok se kuckanje čase o čašu smatra normalnim načinom nazdravljanja u većini država svijeta - to nije slučaj u Mađarskoj gdje bi to moglo značiti nepoštovanje.



Dizanje čaša uvis ili kuckanje čašama rasprostranjeno je u mnogim kulturama svijeta. Nazdravlja se kada postoji neki poseban razlog za to, u čast neke određene osobe ili jednostavno kao izraz dobrog raspoloženja.

Međutim, u Mađarskoj se ovaj običaj razlikuje u odnosu na druge države. Naime, sve se veže za legendu koja govori o 1849. godini kada je ovaj narod izgubio bitku za nezavisnost pa su austrijske vlasti pogubile 13 mađarskih vojnika.

Legenda kaže da su austrijski generali slavili nazdravljajući pićem i zveckajući čašama nakon što su ih pogubili.

Poraženi i tužni, Mađari su se tada zarekli da 150 godina neće kuckati čašama za vrijeme nazdravljanja. Vijek i po je davno prošlo, ali obećanje je i dalje u vazduhu, posebno među starijim generacijama.

Međutim, ovo pravilo ne važi za one koji posjećuju Mađarsku. Premda na internetu možete pronaći gomilu tekstova u kojima se ističe da ćete nazdravljanjem uvrijediti Mađare, to nije slučaj.

Pogrešno je mišljenje da će vas lokalno stanovništvo ozlojeđeno pogledati ako kao turista nazdravite pivom u Mađarskoj - ova vrsta nazdravljanja je "tabu" samo za njih.



Izvor: Klix
Foto: Pixabay