One su preživele rak dojke, neke i više puta!


20.03.2023 22:10


20. marta obeležava se Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, a poznate ličnosti su uspele da pobede ovu opaku bolest.



Tina Ivanović je naime, bolovala od raka dojke, a tumor je operisala tri puta.
 

- Tina je posle tri godine (od druge operacije) ponovo operisana i lavovski je izdržala operaciju. Kao i protekla dva puta, i ovaj put je operisao tim stručnjaka koji se potrudio da odstrani sve loše ćelije kako bi sprečili širenje bolesti. Tina je zahvat lavovski podnela.


Pevačica Bojana Barjaktarević, trostruka je pobednica takmičenja u emisiji "Nikad nije kasno", pričala je javno o svojoj borbi s kancerom koji joj je prvi put dijagnostikovan 2017. godine. Teško je primila vest da ima rak dojke, ali kako je rekla, rešila je da se bori. Nakon što joj je 2017. godine dijagnostifikovan rak na levoj dojci, pevačica je psihički pala, ali samo nakratko. Iako je pobedila maligni karcinom, 2019. pojavile su se metastaze u predelu pazuha.

- Rekla sam sebi da nema predaje. Mora normalno da se živi i radi, a biće kako Bog kaže - izjavila je svojevremeno pevačica koja se dostojanstveno nosila sa činjenicom da joj ponovo predstoji borba sa opakom bolešću.

Usledile su hemioterapije, gubitak kose i brojna odricanja, ali ona nije želela da se sažaljeva i predaje.

- Lekari su mi rekli da je metastaza pod pazuhom. Operacijom su mi otklonjene 24 žlezde, pa je usledila hemoterapija i eto, pozitiva me je spasila. Morate da se suočite sa tim i da se lečite. Slušam ja lekare, ali slušam i svoju intuiciju. Nikada nisam ležala kuči i sažaljevala se. Ja sam posle prve hemoterapije otišla na svirku da radim. Mene je doktor pitao da li sam normalna, ali ja nisam želela da razmišljam o tome več da budem sa ljudima i radim - objašnjava svoju borbu koja je bila neminovna.

Pevačica Ćana retko je u medijima, ne zato što to ne voli, već zato što je zauzeta poslom.

Ćana je pored uspešne karijere imala i teške periode u životu, o čemu je i sama govorila u medijima

- Nije bilo nikakvih simptoma, jednostavno sam jedno jutro ustala i pomislila da treba da idem kod lekara. Kada mi je saopšteno da imam tumor, sebi sam rekla: "Dobro, u životu sam imala mnogo borbi koje sam dobila. Ova je malo teža, ali ću i nju dobiti." Tu bolest sam shvatila kao upozorenje, a ne kao kaznu. Bila sam sigurna da ću izaći kao pobednik, nijednog momenta se nisam uplašila - ispričala je Ćana.


- Skoro celu 2013. godinu sam se borila. Sreća, pa sam otišla na vreme, izbegla sam hemoterapije i zračenja, jer je tumor bio u začetku. Verujte mi, u tom periodu sam imala potrebu da izgledam bolje nego što se osećam. Na kontrole sam odlazila našminkana, sa sve onim drenovima, da pokažem i sebi i drugima da sam dobro. Operaciju sam podnela odlično, ali sam imala problem sa bakterojom stafilokokom, koja mi je umalo došla glave i zbog toga su morali hiš dva puta da me operišu. Suprug je bio u većem strahu od mene. Kad su mi rekli da je dijagnoza loša, on je vozeći kući promašio sve ulice, išao je u kontrasmeru. Morala sam da ga smirujem. Ja uopšte nisam paničila. Svaka bolest služi da nas poduči, osim ako se ne otkrije prekasno. To sam shvatila, zato sam nakon borbe snimila pesmu "Biće svega samo neće nas - završila je Ćana svoju ispovest.

Pevačica Anabela Atijas uspela da se izleči od raka dojke. Imala je samo 19 godina kada je operisala tumor na dojci, o čemu je pričala kako bi probudila kod devojaka i žena važnost redovne kontrole i samopragleda. - Meni se to davno desilo, sa samo 20 godina. Operisana sam u Švedskoj 1995. godine. Imala sam tu sreću da čujem razgovor mojih prijateljica koje su pričale o pregledu, odnosno mamografiji. Slušala sam stariju prijateljicu koja je govorila tada da je samokontrola veoma važna i, eto, igrom slučaja meni je to ostalo u glavi, taj razgovor i jasno se sećam da trenutka kada sam napipala kvržicu na dojci. Tog petka sam se vraćala iz diskoteke, otišla da se tuširam i napipala kvržicu. U ponedeljak sam odmah otišla na pregled, urađena mi je biopsija i u roku od tri dana mi je zakazana operacija - ispričala je Anabela.


- Nekoliko meseci sam bila na hormonskoj terapiji, i uspešno se oporavljala jer je tumor otkriven na vreme, sve je prošlo bez posledica. Posle toga sam ostala u drugom stanju, dobro sam iznela trudnoću, ali nisam mogla da dojim Lunu. Posle šest godina ugradila sam silikone, mada su mi lekari savetovali da to uradim i ranije. Psiha je mnogo bitna, ne predajte se bolesti, živite sa tim kao da je trenutan problem, koji će biti rešen - iskrena je bila Anabela.

Suzana Petričević, glumica i voditeljka emsiije na Kurir televiziji "Pusti brigu" otkrila je kako je tekla njena borba sa karcinomom dojke od trenutka kad je napipala kvržicu i dobila dijagnozu do operacije i procesa izlečenja, a sve se desilo 2016. godine.

- Osetila sam iznenadni umor, napade slabosti i pospanost. Naravno, pripisala sam ih proleću i krštenici. To je bila greška. Nikada ne zanemarujte simptome umora. Došlo je leto, odmor sa porodicom. Dolazim sa plaže, žurno utrčavam jer me čeka pripremanje večere za porodicu. Ulazim pod tuš i prvi put tada prelazim rukom preko male kvržice na samom dnu dojke. Pomislim rebro, uvek sam imala uzražena rebra. Završim s tim i otrčim u kuhinju - pričala je Suzana.


- Tek kada sam treći put napipala to "rebro" rodila se sumnja. Prošlo je nekoliko dana na moru, bilo je divno, samo se javljala ta jedna loša pomisao, kratka i brza, i odmah druga, umirujuća, da ću za nekoliko dana biti u Beogradu i otići na pregled. Nikome ništa nisam govorila, nisam želela da ih uznemirim i pokvarim im letovanje. Sada se sebi smejem zbog toga, ali to sam ja.

- Operisana sam 15 novembra, urađena mi je potedna operacija dojke i limfnog čvora ispod pazuha. Nikada neću zaboraviti trenutak kada mi je posle buđenja lekar saopštio da su mi limfni čvorovi čisti, ali da ipak moramo da sačekamo histopatologiju. Njegova prognoza ipak je bila poztiivna. Tih 15 dana čekanja bili su mi najduži u životu - otkriva Suzana.

Pevačica Verica Šerifović je 2018. godine operisala rak dojke i pobedila ovu opaku bolest zahvaljujući pozitivnim mislima. Iako je mislila da ovo njoj nikada ne može da se desi, razbolela se, ali je uz pomoć lekara i ćerke prebrodila teške trenutke.


Pevačica Verica Šerifović 2018. godine hrabro se suočila sa rakom dojke. Majka Marije Šerifović tada je operisana na Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu.

- Na sreću, otkriveno je sve na vreme. U tom trenutku tumor je bio mali. Sada sam dobro, posle operacije koju je uspešno obavio doktor Džodić i hvala mu na svemu, redovno idem na kontrole - rekla je ona 2019. godine i dodala da joj je najteži period bio od kada je saznala dijagnozu pa do operacije.

- Operacija je, srećom, brzo zakazana, pa je taj najveći stres brzo prošao. Želim svim ženama da savetujem da rade samopregled grudi jer sam ja upravo tako otkrila bolest na vreme. Tada nije ništa strašno - savetuje Verica, od koje se u tim teškim trenucima nije odvajala ćerka.



Izvor: Kurir
Foto: Kurir