BiH konačno počela zvaničnu saradnju sa EUROPOL-om


21.03.2023 11:34


Bosna i Hercegovina počela operativnu saradnju sa EUROPOL-om; biće otvorena kancelarija Kontakt tačke.



U Sarajevu je potpisan Pravilnik o radu i operativnoj saradnji zajedničke kontakt tačke za Bosnu i Hercegovinu za saradnju s EUROPOL-om.

Pravilnik su potpisali ministar bezbjednosti u SM BiH Nenad Nešić, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i šefica Odjeljenje za strategije i spoljne odnose EUROPOL-a Patricia Silveira.

Ministar Nešić je rekao da je ovo veliki korak koji će približiti BiH Evropskoj uniji. On je poručio da je otklonjena i posljednja prepreka za operativnu saradnju EUROPOL-a i BIH, te da će u maju biti otvorena kancelarija Kontakt tačke u zgradi Ministarstva bezbjednosti u Sarajevu, a nakon toga i u Hagu, gdje će predstavnik BIH biti pripadnik iz MUP-a Republike Srpske.

Ambasador Satler je istakao da je današnje potpisivanje rezultat predanog rada službenika Ministarstva bezbjednosti BiH i Delegacije EU u posljednje dvije i po godine.

Dvije stvari još nedostaju, dodao je Satler, a to su informatička oprema za Kontakt tačku koju će donirati EU, te rekonstrukcija prostorija u kojima će biti Kontakt tačka, što će takođe finansirati EU i biće završena do do Dana Evrope, 9. maja.

Šef Delegacije EU u BiH je rekao i da će saradnja sa EUROPOL-om za BiH značiti bolje rezultate u borbi protiv kriminala, posebno organizovanog kriminala, trgovine narkoticima, trgovine ljudima, ilegalnih migracija itd.

Šefica Odjeljenje za strategije i spoljne odnose EUROPOL-a Patricia Silveira rekla je da je policijska saradnja EUROPOL- sa zapadnim Balkanom važnija nego ikada. "Moramo udružiti snage u borbi protiv svih kriminala i intenziviranje te saradnja ostaje prioritet za EUROPOL", dodala je Silveira.

"Što se tiče BIH mi već imamo kvalitetnu saradnju, a potvrda toga su različita saznanja koja smo razmijenili. Ponavljam spremnost EUROPOL-a da pomogne bezbjednosnim strukturama u BiH", naglasila je Silveira.



Izvor: BN
Foto: BN