Domaći političari proizvode krizne situacije u BiH


08.04.2022 19:37


Osnovna politika SAD u BiH jeste poštovanje njenog teritorijalnog integriteta, poručio je u Banjaluci ambasador Sjedinjenih Država Majkl Marfi. On je rekao i da su trenutnu krizu u BiH izazvali domaći političari i da jedino oni treba da je riješe. 



SAD nastaviće da podržavaju državnu strukturu BiH, odnosno njen teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter. To je zvanična poruka američkog ambasadora Majkla Marfija nakon posjete Republici Srpskoj i razgovora sa predstavnicima republičkih vlasti.

Američki diplomata rekao je da su BiH potrebne efikasne i odgovorne institucije.

"Treća stvar koju sam naglasio jeste, da ono što želimo da vidimo jesu isto tako funkcionalne, efikasne i odgovorne entitete, koji će svojim građanima omogućiti demokratsku i prosperitetnu budućnost kakvu zaslužuju.Takođe sam naglasio da SAD nisu ovdje i da ja nisam ovdje kako bismo ukidali Republiku Srpsku i bio sam veoma jasan oko toga", kazao je Marfi.

On je naglasio i postojanje zabrinutosti zbog izjava i postupaka koje su nadležni u Srpskoj preduzimali po pitanju neučešća u radu u zajedničkim institucijama. Sjedinjene Države nisu presrećne ni time što je Narodna skupština Republike Srpske u februaru usvojila Zakon o nepokretnoj imovini. To se, kaže američki ambasador, protivi ustavu i Dejtonskom sporazumu i može donijeti posljedice građanima Republike Srpske i BiH.

"To će uzrokovati pravnu neizvjesnost, uticaće na poslovanje, na buduće investicije i u svakom slučaju će indirektno ili direktno uticati upravo na ovaj prosperitet i obezbjeđivanje sigurnosti građanima, koje sam maločas spomenuo i ekonomski razvoj".

Ambasador SAD u BiH i dodaje da pitanje državne imovine, nastavlja Majkl Marfi, treba da se rješava isključivo u okviru državnih institucija.

"A radi se o veoma jasnom prijedlogu. Ukoliko je određena imovina potrebna državi za obavljanje njenih funkcija ta država će zadržati tu imovinu. A ukoliko to nije slučaj, imovina će preći na entitet, kanton ili opštinu", istakao je Majkl Marfi.

Na pitanje kako ocjenjuje krizu u BiH, i činjenicu da se Zapad pokušava uplitati u državne institucije, pogotovo zbog sukoba u Ukrajini, američki ambasador je poručio da se on ne miješa u unutrašnji i politički život u BiH, kao ni da zapadne sile ne pokušavaju izazvati bilo kakvu krizu. Za sve što se dešava u BiH, odgovorni su domaći političari, smatra Marfi.

"A rješenje za taj problem je da političari prestanu kreirati političke krize u svojoj zemlji. A to znači povratak u institucije i povratak na odlučivanje o pitanjima o kojima je potrebno odlučiti, kako bi se naravno ispoštovala i volja birača koji su ih izabrali na te pozicije", zaključio je ambasador SAD u BiH.



Izvor: BN
Foto: Majkl Marfi