Redak Mikelanđelov crtež mogao bi da zaradi 30 miliona evra u Parizu


08.04.2022 19:46


Aukcijska kuća „Kristi“, saopštila je da će se Mikelanđelov crtež koji je pronađen 2019.godine, naći na aukciji u Parizu, 18. maja 2022. godine. Pretpostavka je da bi crtež mogao da zaradi 30 miliona evra.Crtež je jedno od retkih dela renesansnog italijanskog umetnika koji se nalazio u zbirci jednog od kolekcionara. Prvi put crtež je prodat 1907. godine kao jedno od dela iz poznate Mikkelanđelove škole.Sve do 2019. godine bio „zaboravljen", dok ga procenitelj britanske Aukcijske kuće „Kristi" nije prepoznao kao originalno delo koje je nacrtao umetnik.


Procena je da je delo pripadalo „Mikelanđelovoj školi", a veruje se i da je crtež jedan od prvih dela koje je italijanski umetnik nacrtao.

Delo rikazuje uplašenog čoveka prikazanog na fresci, „Krštenje neofita", od Masacia. Na crtežu su prikazane još dve osobe koje stoje u njegovoj blizini.

 

„Mislim da je ovaj crtež jedno od najuzbudljivijih otkrića napravljenih kao crtež starih majstora u davnim vremenima", rekao je Stijn Alstins, Kristijev međunarodni šef odeljenja za crteže starih majstora.

„Pokazuje da Mikelanđelo radi dve stvari u isto vreme, osvrćući se na umetnike koji su mu prethodili, u ovom konkretnom slučaju Masacia, kao i da se raduje sopstvenom radu i njegovom revolucionarnom aspektu - posebno prikazu čoveka. Telo koje postaje tako važan deo i u skulpturama, mislim na Davida u Firenci, ili na mnoge figure koje je naslikao u Sikstinskoj kapeli", dodao je Alstin.

Iz „Kristija" tvrde da se radi o jednom od najuzbudljivijih otkrića posle dužeg vremenskog perioda. Otkriveni crtež smatra se francuskim nacionalnim blagom, ali je nedavno francuska vlada ukinula taj status u umetnosti, pa se delo može ponuditi kolekcionarima širom sveta.

Crtež će biti izložen u Hong Kongu i Njujorku, pre aukcije u Parizu, koja je zakazana za 18. maj 2022. godine.Izvor: RTS
Foto: Mikelanđelo