Vučić saopštio: Pooštravamo uslove za držanje oružja, razoružaćemo Srbiju


05.05.2023 09:50


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će nakon tragedije u Mladenovcu, biti donete mere po hitnom postupku, a jedna od njih je pooštravanje uslova za posedovanje oružja. 



On je na konferenciji za novinare izrazio u svoje i u ime vlade saučešće porodicama stradalih u OŠ Vladislav Ribnikar i u Mladenovcu i poručio im da smo zajedno ujedinjeni u bolu i tugi.

"Ovo je masovni zločinački napad, posle napada na našu decu, a posle na svakoga ko se slučajno našao ispred Lovačkog doma. Ovo je napad na našu zemlju i svaki građanin to oseća", rekao je On.

Dodao je da su svi veliki narodi u sličnim situacijama uspevali da nalaze razumna rešenja posle tragedija.

"Posle ubistva dece svi smo bili u stanju šoka i mi, koji smo racionalni, kao zombiji smo hodali 24 sata, tražeću motiv i razlog. Posle toga kod svih roditelja širom Srbije... Roditelji su zabrinuti i uplašeni, roditelj kaže šaljem dete u školu moram da radim i očekujem da tu bude siguirno. oOnda se pojavi psihopata, monstrum, đavo i bez trunke kajanja ubije. Kako da umirimo roditelje, šta možemo da uradimo", rekao je Vučić.

On je kazao da će u narednih šest meseci biti primljeno nekoliko hiljada novih policajaca, kako bi u svakoj školi bio jedan policiajac.

"Time ćemo podići sigurnost za 99 odsto i za 80 odsto smanjiti vršnjačko nasilje, što je velika stvar jer oni koji tuku slabije imaju strah od autoriteta. To je za sigurnost majki jer nema majke i bake koja je spavala u poslednjih 48 sati. U Beogradu ima 331 škola, 331 policajac će tu da sedi", rekao je on.

Vučić je kazao i da će za ostale mere biti potrebno 25 miliona evra i da je taj novac obezbeđen.

"Noćašnji napad je teroristički akt u kojem su naše jedinice imale zadatak da uhapse i neutrališu teroristu. Zlikovac je uhapšen i više svetlost belog dana neće videti. Iz zatvora izaći neće. Toliko porodica je zavijeno u crno", rekao je Vučić.

Dodao je da će Vlada doneti zaključak već danas u kome se nalaže MUP-u da pripremi hitne izmene i dopuna zakona o municiji kojima bi se pooštrili uslovi za držanje kratkog i vatrenog oružja.

"Svi ljudi koji imaju oružje proći će reviziju neće ostati više od 30-40 hiljada komada. Izvršićemo razoružanje Srbije, udvostručićemo kazne, pa da vidimo kako ćete nabavljati oružje. I kod lovaca biće predviđene šestomesrečne i godišnje provere lica koje obuhvataju lekarske i psihijatrijske analize i testove za psihoaktivne supstance", rekao je on.

Dalje, kazao je Vučić, MUP-u se nalaže da pooštri uslove za lovačko oružje, jer "što manje cevi bude bilo, manje je i opasnosti za decu".

"MUP da preduzme mere da se obezbedi moratorijum za držanje oružja. Nalaže se MUP-u da preduzme sve mere i da sva lica za mesec dana koja ilegalno drže oružje da ga predaju. Ministarstvo pravde da pooštri kazne za neovlašćeno držanje oružja", rekao je Vučić.

On je rekao da će Vlada danas proglasiti dane žalosti, koji su uvedene zbog masakra u Beogradu i zbog žrtava u Mladenovcu.



Izvor: BN/Tanjug
Foto: Tanjug