Dodik uvjerava: Srpska stabilna i nisko zadužena


09.05.2023 12:40


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je Srpska finansijski stabilna i nisko zadužena, te da će redovno isplaćivati sve svoje međunarodne i druge obaveze. 



"I ovoga trenutka nema dospjelih obaveza po bilo kom osnovu a da nisu isplaćene. Srpska je stabilna i nastaviće da redovno isplaćuje plate i penzije. Vratićemo sve svoje međunarodne obaveze, jer nikada nismo nikome ništa dugovali do sada", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će se Srpska u narednom periodu suočiti sa izazovom izmjene osnova za zaduživanje na međunarodnom tržištu.

"Ranije smo se pojavili na Bečkoj berzi. Tada su bile niske kamate i uobičajeno je da se ti aranžmani uvijek prolongiraju do daljeg. Međutim, kupci tih obveznica ne žele da ostanu u statusu niskih kamata, već da se njihov novac vrati. U toj priči ćemo djelovati uspješno jer imamo vlastite rezerve i izvore. U vezi s tim, pokušava da se uradi da onoliko koliko ima prispijeća - da se toliko ili nešto manje obezbijedi, odnosno da se uvijek drži javni dug na niskom nivou", rekao je Dodik.

On je naveo da je Srpska nisko zadužena i nema problema sa dugom i svojim finansiranjem, već sa lažnim izvještajima lažnog visokog predstavnika Savjetu bezbjednosti UN, te da sve tamo vrvi od pogrešnih podataka, pa čak i o učešću žena u politici.

Kada je riječ o inflaciji, Dodik je rekao da je taj problem izražen ali je podsjetio da padaju cijene goriva.

"Naravno da imamo problema sa lancima snabdijevanja. Srpska na tom planu dijeli sudbinu svog okruženja i čini sve što može. Ne mogu se u tržišnoj privredi potpuno ograničiti cijene, ali stanje nije toliko dramatično kako neki govore", rekao je Dodik.



Izvor: Srna
Foto: BN