Pacijentkinja ostala invalid, doktorica dobila novi posao


09.05.2023 15:51


"Poslije dva i po mjeseca od poroda u meni su doktori van Bosne i Hercegovine pronašli dva metra gaze." 



"Poslije dva i po mjeseca od poroda u meni su doktori van Bosne i Hercegovine pronašli dva metra gaze."

Ovako svoju priču za Radio Slobodna Evropa (RSE) počinje tridesetjednogodišnja Svjetlana Đurović koja se porodila prije sedam godina u bolnici u Bijeljini. Ovaj porod doveo je Svjetlanu, kako kaže, do invaliditeta.

"Zbog te gaze dobila sam sepsu, nemam dio crijeva i živim sa dijarejom. U februaru ove godine ljekari u Srbiji su otkrili da sam sedam godina živjela sa otvorenim grlićem maternice, iako sam se porodila carskim rezom. Bila sam u fazi predkancerogenog stanja", dodaje Svjetlana.

Ona je tužila doktoricu koja je bila na porodu.

Osnovni sud u Bijeljini je donio prvostepenu presudu početkom jula 2021. godine u kojoj je doktorica Sanja Stevanović osuđena na uslovnu kaznu zatvora za nesavjesno liječenje. U istoj presudi, koju je RSE na uvid dao Osman Mulahalilović, advokat Svjetlane Đurović, na uslovnu kaznu je osuđena i medicinska sestra koja je asistirala tokom poroda.

Nakon izrečene prvostepene presude, tužbu je uložilo Okružno tužilaštvo u Bijeljini, kako kaže advokat Mulahalilović, koje nije bilo zadovoljno izrečenom kaznom.

U novembru 2021. godine Okružni sud u Bijeljini je prihvatio žalbu tužilaštva i preinačio presudu na kaznu zatvora za doktoricu u trajanju od devet mjeseci, dok je za medicinsku sestru izrečena kazna zatvora od šest mjeseci.

Doktorica i medicinska sestra se u presudi terete za krivično djelo "nesavjesno pružanje ljekarske pomoći".

Obje su se žalile na ovu presudu, ali su odbijene, kako ističe advokat Mulahalilović.

Doktorica Sanja Stevanović nije bila raspoložena da komentariše ovaj slučaj za RSE.

Ovo je prva presuda ove vrste donesena u Republici Srpskoj.

Prema Krivičnom zakonu Republike Srpske i Federacije BiH za djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći predviđena je kazna zatvora do tri godine.

 

Šta je uslijedilo?

 

Nakon pokretanja postupka pred Osnovnim sudom u Bijeljini, doktorica Sanja Stevanović je suspendovana u bolnici u kojoj je ranije radila, potvrđeno je za RSE iz bolnice "Sveti Vračevi", gdje je obavljen porođaj.

"Nakon izricanja presude nije potpisan ugovor o radu, niti je doktorka angažovana u našoj bolnici", navedeno je u odgovoru za RSE iz ove bijeljinske bolnice.

Doktorica Stevanović je od 24. marta ove godine zaposlena u bolnici u Brčko distriktu, udaljenom oko četrdesetak kilometara od Bijeljine. To je objavljeno na zvaničnoj web stranici ove zdravstvene ustanove.

Kada se i u kom slučaju oduzimaju licence za rad?

Iz Komore doktora medicine Republike Srpske nisu odgovorili na upit RSE šta misle o ovom slučaju, već generalnu ocjenu da "osuđuju slučaj akušerskog nasilja".

"Podržavamo pacijente u prijavljivanju ovakvih slučajeva, kao i pravosudne organe u procesu kažnjavanja odgovornih pojedinaca", navodi se na upit RSE iz ove komore.

U Brčko distriktu nema ljekarske komore, javlja RSE.

 


Izvor: BN
Foto: Profimedia/Ilustracija