Pevači koji promovišu nasilje, ubistva, pljačke ne osećaju odgvornost!


10.05.2023 17:40


Otkako se dogodila tragedija kad je, na današnji dan pre tačno nedelju dana, dečak ubica lišio života osmoro učenika i čuvara, a ranio još šest svojih drugara i nastavnicu istorije u školi "Vladislav Ribnikar", a zatim sledeće noći mladić U. B. (21) pobio osam tinejdžera iz svog sela Dubone i susednog sela Malo Orašje, a ranio 13 osoba kod Mladenovca, nacija je zavijena u crno. 



Svi se pitaju da li je moglo da bude drugačije, ko je kriv, u kakvom okruženju živimo, šta deca gledaju i kakvu muziku slušaju na internetu. Zbog velikog uticaja na omladinu na listi društveno odgovornih nalaze se i pevači, treperi i reperi, koji u svojim video-spotovima, a često i u tekstovima promovišu nasilje, oružje, ubistva, blud i nemoral.

Neki od njih su: Crni Cerak, De Vito, Zera, Cobi, Vuk Mob, Relja Popović, Nući, Stefan Đurić Rasta, Buba i Jala, Breskvica, Teodora Džehverović, Šaran Nikolić... Pokušali smo da s većinom njih razgovaramo o tome da li osećaju odgovornost i kako će ubuduće izgledati njihov muzički rad.

 

Hoće li biti manje promovcije nasilja u njihovom opusu?

 

Menadžer Relje Popovića kratko je izjavio da pevač trenutno nije u zemlji.

- Bol i tuga svih normalnih ljudi u ovoj zemlji su preveliki da bismo objašnjavali zlonamerne i opasne laži koje se plasiraju na naš račun. U vremenima žalosti, koja neće proći nikada zbog prestrašnih događaja i tuge, smatramo neukusnim i nedostojanstvenim čak i pokušaj pranja ljage sa sebe. Verujemo da je sada nemoguće izaći na kraj sa dezinformacijama koje se u vezi s nama plasiraju i prihvataju u javnosti olako. Muzika i samo muzika je ono čime se bavimo i što nas pokreće. Porodicama nastradalih izražavamo najiskrenije saučešće zbog nenadoknadivih gubitaka - oglasio se na Instagramu Crni Cerak.

Nući i Vojaž su se oglasili preko svog menadžmenta:

- U ime Nućija i Vojaža želimo da izjavimo saučešće porodicama žrtava. Ovaj događaj nas je potresao, kao i svakog časnog stanovnika naše zemlje. Mislima smo i kroz molitvu takođe uz sve povređene i nadamo se njihovom brzom oporavku - poručili su kratko, ali nisu želeli da komentarišu ovu temu.

Vuk Mob je poručio da će promeniti "neke stvari" u svom radu.

- To što se dogodilo u našoj zemlji je tragedija velikih razmera. Ne mogu da osećam odgovornost jer ja nemam veze sa tim. Tema je veoma ozbiljna i sve nas je jako potreslo jer smo i svi jako osetljivi na decu. Nisam očekivao da nešto ovako u našoj zemlji može da se dogodi. Naravno da ću se ubuduće truditi da na pravi način budem uzor omladini i da na drugačiji način istaknem svoj rad - rekao je on.

Šaran Nikolić, koji je scenarista nekih spotova u kojima se promovišu nasilje i kriminal detaljno je obrazložio zbog čega se, kaže, ne oseća društveno odgovornim:

- Zato što se moj sadržaj emituje na Jutjubu, gde je jasno naznačeno da moj program nije za decu! Nemam nijedan eksplicitni sadržaj, za razliku od nacionalnih televizija, koje imaju scene čak i uboda. Kad pogledate i neke domaće filmove, imate kako se pištolj repetira i puca, kako se deli droga. Ja u spotu imam scenu kako prilazim liku na kolenima i sledeća scena - poleću ptice sa drveta. Možda njega u toj priči nisam ubio! Eksplicitno je kad pljuneš nekoga i udariš ga pesnicom. Ne možemo biti autistični i reći da ne postoji oružje na svetu, to je besmisleno - objasnio je Šaran i dodao:

- Čim roditelji nisu autoritet, već dete, to je završeno! Priča roditelj detetu, ali priča i rijaliti, pa je detetu zanimljivije ono što rijaliti priča. Mora da se zna gde su granice, a vaspitanje je najvažnije i sve ide iz kuće. Nije problem internet, nego majka koja detetu dozvoli "ajped" da gleda, dok ona puši cigaretu i pije kafu. To viđam svaki dan. Recimo, bebi u kolicima majka stavlja tablet ispred nosa da mu izlaze šarene slike i pravi zavisnika od njega još u kolicima, jer neće da se bavi njime. I onda sam u tabletu došao sa interneta i ja, pa se ljuti što ja ne pravim sadržaj da vaspitam njeno dete. Ja na moj kanal mogu da stavim šta hoću i o tome vodim računa! - rekao je Nikolić.

Stefan Đjurić Rasta izjavio je da je užasno potrešen povodom nemilog događaja:

- Zločin me je izuzetno potresao, ne samo kao gradjanina ove zemlje, već i kao roditelja i ovo je trenutak kada svi treba da preispitamo svoje postupke, način na koji radimo i živimo, način na koji vaspitamo svoju decu i koliko učestvujemo u njihovom odrastanju. Odgovornost je na svima nama, ne samo na javnim ličnostima nego i medijima i neka nam ova tragedija bude opomena za budućnost, kako bismo učinili sve da se ovo više nikada ne ponovi.

Kao osoba koja je imala problem sa zakonom, nakon izlaska iz zatvora doneo sam odluku da kroz svoj kreativni izraz učinim sve što mogu da stilom života, muzikom i javnim istupima apelujem na važnost sklanjanja dece sa ulice i edukaciji mladih o posledicama kršenja zakona i pravljenja loših izbora u adolescentskom periodu.

De Vito, Cobi, Teodora nisu odgovarali na pozive naše redakcije.

 


Izvor: Kurir
Foto: Kurir